Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Περισσότερες οι υποτροπές του καρκίνου του μαστού στις καπνίστριες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το κάπνισμα μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού και να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής και μετάστασης, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη με γυναίκες οι οποίες λάμβαναν φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων της αρωματάσης ανακάλυψαν ότι οι καπνίστριες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου τους σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.

Στους αναστολείς της αρωματάσης ανήκουν οι δραστικές ουσίες αναστροζόλη, εξεμεστάνη και λετροζόλη.

Τα φάρμακα αυτά σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τροφοδοσία με αυτή την ορμόνη των καρκινικών κυττάρων του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Επειδή αυτά τα κύτταρα χρειάζονται τα οιστρογόνα για να επιβιώσουν, η διακοπή της παραγωγής τους έχει ως συνέπεια τον θάνατό τους.

Ο καρκίνος του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων (ER+) αποτελεί την πιο συχνή μορφή της νόσου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) οι καρκίνοι αυτοί αποτελούν σχεδόν τα δύο τρίτα των κρουσμάτων.

Όταν οι καρκίνοι αυτοί εντοπιστούν στο αρχικό στάδιο, έχουν 100% ποσοστό ίασης, δηλαδή όλες οι ασθενείς ξεπερνούν το ορόσημο της 5ετους επιβίωσης δίχως ίχνος της νόσου που σηματοδοτεί τη νόσο. Ωστόσο καθώς περνούν τα χρόνια ένα μικρό ποσοστό των γυναικών υποτροπιάζουν, γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν μακροχρόνια αγωγή με αναστολείς της αρωματάσης.

Τα νέα ευρήματα, όμως, σημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα ίσως δεν αποδίδουν στις καπνίστριες.

«Τα ευρήματά μας χρειάζονται επιβεβαίωση αλλά αν συμβεί αυτό, το κάπνισμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την επιλογή της θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελένα Γιέρνστρομ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πειραματικής Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Λουντ.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), συμμετείχαν 1.065 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι οποίες την περίοδο 2002-2012 υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον καρκίνο τους. Το 21% από αυτές ήσαν καπνίστριες και οι 309 έπαιρναν αναστολείς της αρωματάσης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι καπνίστριες ηλικίας 50 ετών και άνω με καρκίνο ER+ που έπαιρναν αναστολείς είχαν τριπλάσιες πιθανότητες υποτροπές και τετραπλάσιες πιθανότητες μετάστασης του καρκίνου τους. Επιπλέον, οι θάνατοι σε αυτή την ομάδα των εθελοντριών ήταν 2,5 φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στις γυναίκες που δεν κάπνιζαν μέσα στα 5,1 χρόνια έπειτα από τη διάγνωση του καρκίνου.

Αντιθέτως, το κάπνισμα δεν φάνηκε να ασκεί ανάλογη αρνητική επίδραση στιςάλλες θεραπείες που έκαναν οι υπόλοιπες γυναίκες της μελέτης.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί μειώνει το κάπνισμα την αποτελεσματικότητα των αναστολέων της αρωματάσης. Επειδή, ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δρα αρνητικά στην αντικαρκινική θεραπεία (λ.χ. μειώνει κατά 30% την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας), οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς με καρκίνο να κάνουν ό,τι μπορούν για να το διακόψουν.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika