Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πεπτικό: 6 τρόποι για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πεπτικό: 6 τρόποι για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

Περίπου 20% των γυναικών υποφέρουν από χρόνια δυσκοιλιότητα. Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα, πιθανώς θα αναρωτιέστε τι κάνουν όσοι είναι… συνεπείς στο ραντεβού τους με την τουαλέτα.

Εκτός από τον παράγοντα κληρονομικότητα που παίζει ρόλο, υπάρχουν κάποια πράγματα που περνάνε από το χέρι σας και αν τα τηρείτε συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού σας.

Καλή ενυδάτωση και συμπληρώματα μελατονίνης όταν ταξιδεύετε

Όταν ταξιδεύετε σε διαφορετικές ζώνες ώρας, επηρεάζεται ο κιρκαδιανός ρυθμός σας, με αποτέλεσμα το έντερό σας να μη λειτουργεί φυσιολογικά. Πίνοντας άφθονο νερό, βοηθάτε την κινητικότητα του εντέρου. Σχετική έρευνα έδειξε επίσης, ότι ένα συμπλήρωμα μελατονίνης (περίπου 3 mg πριν τον ύπνο) μπορεί να ρυθμίσει το βιολογικό σας ρολόι, μειώνοντας τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη

Όλα τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη μπορούν τα προκαλέσουν φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κακά βακτήρια του εντέρου τρέφονται με ζάχαρη, επιβραδύνοντας την πέψη. Πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά χωρίς ζάχαρη την ημέρα ή 8 ποτήρια νερό μπορείτε να ομαλοποιήσετε την κινητικότητα του εντέρου.

Τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με υγιές πεπτικό, ακολουθούν μία ρουτίνα στις επισκέψεις τους στην τουαλέτα. Συνήθως αυτό γίνεται εντός δύο ωρών από την ώρα που ξυπνούν και αφού έχουν πάρει πρωινό. Μάθετε να «ακούτε» το έντερό σας και μην αναβάλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα, καθώς όσο πιο πολύ μένουν οι ακαθαρσίες σε αυτό, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αφόδευση.

Πεπτικό: 6 τρόποι για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

Ήπια άσκηση

Κάνοντας άσκηση για 30 λεπτά κάποιες μέρες της εβδομάδας, θα βοηθήσετε το έντερό σας να λειτουργεί κανονικά. Μην το παρακάνετε όμως με τη γυμναστική. Περίπου οι μισοί από τους επαγγελματίες αθλητές ταλαιπωρούνται από προβλήματα του γαστρεντερικού, όπως η διάρροια. Εάν αθλείστε για περισσότερο από μία ώρα σε καθημερινή βάση πρέπει να αποφεύγετε την καφεΐνη, τις πολύ λιπαρές τροφές, καθώς και τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για 4-6 ώρες πριν την προπόνησή σας.

Γιόγκα & διαλογισμός

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γιόγκα μειώνει το στρες, το οποίο προκαλεί και τα δύο συμπτώματα. Μπορείτε επίσης να υιοθετήσετε άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως ήπιο τρέξιμο, ένα ζεστό αφρόλουτρο ή να δείτε μια ταινία.

Μην το παρακάνετε με τα καθαρτικά

Η περιστασιακή χρήση καθαρτικών μπορεί να είναι ανακουφιστική, αν όμως το έντερό σας εθιστεί, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά.
Καταναλώστε πολλές φυτικές ίνες και αν δεν δείτε ουσιαστική βελτίωση, δοκιμάστε το γάλα μαγνησίου. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και βοηθούν την ομαλή λειτουργία του.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea