Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πέντε ζητούμενα για καλύτερες αποφάσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πέντε ζητούμενα για καλύτερες αποφάσεις

«Τι θα φάμε σήμερα; Τι θα φορέσω; Ποια ταινία να δούμε;». Μακάρι η ζωή να ήταν γεμάτη μόνο με μικρές ανέμελες αποφάσεις. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν και οι άλλες, οι πιο σοβαρές και δύσκολες. «Τι να σπουδάσω; Να χωρίσω; Να αλλάξω δουλειά;».

Αμφιβολίες, επιφυλάξεις, φόβοι, αναποφασιστικότητα. Πώς λύνονται τα μεγάλα διλήμματα; Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τη σωστή λήψη αποφάσεων. Ας εξετάσουμε πρώτα μερικά προαπαιτούμενα:

Στόχοι. Σας έχει τύχει να αγοράσετε κάτι εντελώς άχρηστο επειδή ήταν σε προσφορά; Κάπως έτσι προκύπτουν αποφάσεις που μας απομακρύνουν ή αποπροσανατολίζουν από αυτό που θέλαμε αρχικά. Ενας ξεκάθαρος στόχος, είναι φάρος στην τρικυμία των αναπάντεχων προκλήσεων της ζωής.

Αξίες. Τι υπολογίζουμε περισσότερο στη ζωή; Πριν αποφασίσουμε, αξίζει μια εξερεύνηση σε αξίες, προτεραιότητες και πρότυπα ζωής, που καθορίζουν πώς αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση.

Κάποιος με αξία την ελευθερία θα εξετάσει πιθανές δεσμεύσεις, αλλά με αξία την ασφάλεια θα εξετάσει τους κίνδυνους. Αν έχει ως προτεραιότητα την οικογένεια, θα υποβαθμίσει επιλογές για την καριέρα. Αν θέλει να ζήσει στη φύση, θα αποφύγει αποφάσεις που τον παγιδεύουν στην πόλη. Με ποια κριτήρια πήραμε στο παρελθόν σημαντικές αποφάσεις;

Ποιος αποφασίζει. Φυσικά λαμβάνουμε υπόψη τις γνώμες των άλλων, αλλά μην ξεχνάμε ότι ίσως δίνουν αξία σε άλλα πράγματα. Μερικές φορές καταλήγουμε να κάνουμε ό,τι κάνουν οι άλλοι, επειδή έχει λιγότερη αντίσταση. Αλλες φορές, ακολουθώντας άκριτα τη συμβουλή τους (ακόμη και καλοπροαίρετη), καταλήγουμε σε αποφάσεις που μας πνίγουν.

Δεν υπάρχουν απόλυτα καλές αποφάσεις. Σημασία έχει πόσο καλές είναι για τη δική μας ζωή.

Διαίσθηση. Αν με μια ορθολογική απόφαση νιώθουμε σφίξιμο στο στομάχι, άβολα ή δυσάρεστα, ίσως πρέπει να την επανεξετάσουμε. Η διαίσθηση μπορεί να συνδυάζει ασυνείδητες σκέψεις και ξεχασμένες πληροφορίες. Πώς νιώσαμε παλιά σε μια λανθασμένη απόφαση;

Ακεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, σημασία έχει ποιοι θα είμαστε μετά την απόφαση. Μας δυναμώνει ή μας τεμαχίζει; Μας οδηγεί πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε;

 

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika