Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πέμπτοι στον κόσμο οι Έλληνες στην ανασφάλεια για τα εμβόλια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Περισσότεροι από ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά στην Ελλάδα το ποσοστό των σκεπτικιστών είναι υπερδιπλάσιο, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Αυτό έχει ως συνέπεια η χώρα μας να κατατάσσεται στην 5η θέση στον κόσμο σε ανασφάλεια για τα εμβόλια, πίσω από τη Γαλλία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, τη Ρωσία και τη Μογγολία.

Τη θέση αυτή μοιράζεται με την Ιαπωνία και την Ουκρανία, ενώ στην 10άδα των «εμβολιοσκεπτικιστών» βρίσκονται ακόμα δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Αρμενία και η Σλοβενία.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την μεγαλύτερη έως σήμερα παγκόσμια έρευνα για τις απόψεις του κοινού για τα εμβόλια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 66.000 εθελοντές από 67 χώρες του κόσμου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως«EBioMedicine», αν και η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου πιστεύει στην αξία και την ασφάλεια των εμβολίων, το 12% των κατοίκων του πλανήτη δεν πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι εντελώς αθώα.

Οι πιο σκεπτικιστές απ’ όλους είναι οι Ευρωπαίοι (ο μέσος όρος όσων αμφισβητούν την ασφάλεια των εμβολίων είναι 15,8%) ενώ εκείνοι που έχουν τις λιγότερες αμφιβολίες είναι οι κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Ασίας (μόλις το 4,4% δεν θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια).

Ο πιο καχύποπτος λαός παγκοσμίως όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων είναι οι Γάλλοι, με το 41% των σχεδόν 1.000 συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι διαφωνούν με την άποψη ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Ακολουθούν οι κάτοικοι της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης με 36%, οι Ρώσσοι με 28%, οι Μογγόλοι με 27% και οι Έλληνες με 25% – όσο και οι Ιάπωνες και οι Ουκρανοί.

Στον αντίποδα, Μπανγκλαντές, Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Φιλιππίνες και Ισημερινός έχουν τα μικρότερα ποσοστά αμφισβητιών με ποσοστά χαμηλότερα από 3%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αρνητικές στάσεις πηγάζουν από παράγοντες όπως ο δισταγμός των γιατρών για τη χρησιμότητα ορισμένων ή όλων των εμβολίων, και οι διχογνωμίες για τις δυνητικές παρενέργειές τους και τη σοβαρότητά τους.

Η αρνητική στάση απέναντι στα εμβόλια έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση επιδημιών λοιμωδών νοσημάτων όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης, που είχαν σχεδόν εκλείψει.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πρόγραμμα Εμπιστοσύνης στα Εμβόλια (VCP), της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Imperial College London (ICL) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika