Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Παιδί και αυτοπεποίθηση: Βοηθήστε το να πιστέψει στον εαυτό του

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Παιδί και αυτοπεποίθηση: Βοηθήστε το να πιστέψει στον εαυτό του

Οι γονείς συνήθως εστιάζουν στις καλές επιδόσεις του παιδιού τους στο σχολείο και στον τρόπο που συμπεριφέρονται, παραβλέποντας πολλές φορές την έλλειψη αυτοεκτίμησης που νοιώθουν.

Συχνά την αποδίδουν σε διστακτικότητα ή στον χαρακτήρα του παιδιού και δεν τους  απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση όμως εδραιώνεται αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και “συντροφεύει” το παιδί σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Αρκετά συχνά ρωτούν οι γονείς για το πώς πρέπει να φερθούν στα μικρά τους, έτσι ώστε να τα “δυναμώσουν” και να τα κάνουν να πατάνε στα πόδια τους μεγαλώνοντας. Να έχουν το θάρρος της γνώμης τους, να γίνουν ώριμα συναισθηματικά αλλά και ανεξάρτητα, με καλή αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση. Την απάντηση δίνει η ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα: «Γονιέ, πες λοιπόν στο παιδί σου λεξούλες που με την επανάληψη θα το κάνουν να νιώσει ότι είναι σημαντικό και πως κάνει πράγματα ξεχωριστά. Λεξούλες όπως «μπράβο», «σ’ ευχαριστώ», «σε αγαπάω». Ρώτησέ το να σου πει τι θέλει, να σου πει την γνώμη του. Δείξε του πόσο το εμπιστεύεσαι και πες του το, πες του πόσο περήφανος γονιός είσαι που είναι το παιδί σου. Κανάκεψέ το, αλλά με προσοχή – όχι στις υπερβολές, αναγνώρισέ του αυτά που κάνει, μην παραβλέπεις όμως και αυτά που δεν κάνει…».

Εάν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει την αυτοπεποίθηση, αυτοί είναι οι εξής:
-Μην αφήνετε να περνούν απαρατήρητες και ασχολίαστες οι καλές στιγμές του παιδιού. Επιβραβεύεστε το με λόγια και με αγκαλιές.

-Δώστε προσοχή όταν το παιδί θέλει να σας μιλήσει. Μην το διακόπτετε και προσπαθήστε να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει.

-Παραδεχτείτε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει τέλειος γονιός, δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά.

-Εάν υπάρχουν και άλλα παιδιά στην οικογένεια, αποφύγετε τις συγκρίσεις. Το ίδιο ισχύει και αν είναι μοναχοπαίδι.
Το τι έχει καταφέρει το γειτονόπουλο, το ξαδελφάκι ή το παιδί του γνωστού σας, δεν έχει καμία σημασία για το παιδί σας.

-Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα είναι σίγουρα καλύτερα.

-Εστιάστε στα θετικα στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού και αναδείξτε τα.

-Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο. Αν κάτι για σας φαντάζει εύκολο για το παιδί σας δεν είναι. Μην ξεχνάτε λοιπόν να το στηρίζετε κάθε φορά που προσπαθεί, και ειδικά όταν αποτυγχάνει.

-Αν δεν βρίσκετε τα σωστά λόγια, απλώς αγκαλιάστε το …

-Να αποφεύγετε απειλές του τύπου «αν δεν το κάνεις, θα …»

-Αν το παιδί πιστεύει ότι κάτι είναι σημαντικό, θεωρήστε το κι εσείς.

Και μην ξεχνάτε: Η αυτοπεποίθηση δεν χτίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή, αγάπη και χρόνο για να μπορέσει το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika