Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Το παιδί Eatkarus και πως ο μύθος του Ίκαρου έγινε πρότυπο κατά της παιδικής παχυσαρκίας! “Φάε σαν αυτό που θες να γίνεις!” (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Διανύουμε την εποχή που συζητείται και απασχολεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους ιατρικούς κύκλους, τους φορείς και τον επιστημονικό κόσμο εάν όντως η παχυσαρκία θα πρέπει να θεωρείται αναπηρία ή όχι. Σε μια περίοδο όπου περιοχές του πλανήτη μας δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή, ο δυτικός κόσμος βουλιάζει υπό το βάρος της παχυσαρκίας. Μια νέα ασθένεια ως αποτέλεσμα της κακής διατροφικής συνήθειας που έχουμε αποκτήσει και ενστερνιστεί.

Γιατί την ονομάζω νέα ασθένεια, μας το απαντά το Πρόγραμμα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης παιδικής παχυσαρκίας Child Obesity του Ηράκλειου Κρήτης : «Οι πιο σημαντικές καμπύλες ανάπτυξης στην κλινική πράξη είναι αυτές του βάρους προς ηλικία, ύψους προς ηλικία, ΔΜΣ προς ηλικία και περιμέτρου κεφαλής προς ηλικία. Οι καμπύλες αυτές είναι διαφορετικές για αγόρια και κορίτσια.

Αρχικά, οι καμπύλες ανάπτυξης δημιουργήθηκαν και καθιερώθηκαν με σκοπό να εντοπίζονται τα παιδιά με μειωμένη ανάπτυξη. Με την πάροδο όμως του χρόνου και το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας να αναδύεται, οι καμπύλες ανάπτυξης, και πιο συγκεκριμένα οι καμπύλες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για κάθε ηλικία και φύλο, χρησιμοποιούνται και για τον εντοπισμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών».

Θα αφιερώσω ένα μελλοντικό άρθρο στην παιδική παχυσαρκία και σε όλες τις πρόσφατες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Αναφορικά μόνο προς το παρόν, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων αγοριών και κοριτσιών παγκοσμίως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του IOTF (International Obesity Task Force) το 2013!

Τι είναι όμως το Eatkarus και ποιος βρίσκεται πίσω από την πετυχημένη αυτή καμπάνια κατά της παιδικής παχυσαρκίας; Το Eat Karus, είναι στην ουσία ένα λογοπαίγνιο. Ένας συνδυασμός της αγγλικής λέξης eat = τρώω και του ελληνικού μύθου του Ίκαρου. Στον μύθο ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος προσπαθούν να βρουν τρόπο να δραπετεύσουν από το λαβύρινθο του Δαίδαλου. Στη διαφήμιση ο νεαρός προσπαθεί να ξεφύγει από ένα λαβύρινθο της κακής διατροφής.

Το αγόρι Eatkarus( διαβάζεται Ίτκαρους ή Ίτκαρος) ζει σε μια εμπορική πόλη που αποτελείται μόνο από εξαιρετικά παχύσαρκα άτομα και ζώα. Όλες οι τροφές και ζωοτροφές είναι ένας ανθυγιεινός γκρι χυλός. Δυστυχισμένος από τη ζωή του, εμπνέεται από ένα πουλί (κοράκι) και το κάνει πρότυπο του. Θέλει και αυτός να μπορεί να πετάξει. Στην αρχή δοκιμάζει με διαφορά πειράματα και αποτυγχάνει παταγωδώς. Δε σταματά να προσπαθεί μέχρι που ανακαλύπτει πως το πουλί τρέφεται και καταφέρνει να διατηρεί το βάρος του…τσιμπολογώντας και τρώγοντας υγιεινά.

Τότε ο Ίτκαρος αποφασίζει να ξεκινήσει να τρέφεται με τον ίδιο τρόπο, χάνει βάρος και παράλληλα κατασκευάζει φτερά από χαρτί. Στο τέλος αν τα κατάφερε ή όχι, αφήνω να το δείτε στο βίντεο. Φάτε όπως θα θέλετε να είστε, φάτε σαν το πρότυπο/πρόσωπο που θέλετε να είστε/μοιάσετε είναι το σύνθημα της διαφήμισης.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Edeka βρίσκεται πίσω από το βίντεο, που διαθέτει περισσότερα από 4.100 καταστήματα και απασχολεί 250.000 εργαζόμενους με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας. Η διαφήμιση την πρώτη εβδομάδα προβολής της, έκανε ρεκόρ χτυπημάτων στο YouTube με περισσότερες από 1 εκατομμύριο προβολές και στις 2 εβδομάδες (σημερινά νούμερα καθώς γράφεται αυτό το άρθρο) έχει αγγίξει τα 3,5 εκατ. προβολές!

Όσο περισσότερο προβάλλεται τόσο περισσότερο διαδίδεται και το μήνυμα που ίσως αφυπνίσει οικογένειες, νέους γονείς και παιδιά ώστε να βοηθήσει στη μείωση των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία κάθε ηλικίας. Ίσως για μερικούς να είναι αντιφατικό το γεγονός ότι μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ  προτείνει να αντισταθούμε στους διατροφικούς πειρασμούς. Όμως το νόημα είναι βαθύτερο όπως και το πρόβλημα: η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο η λύση στην παχυσαρκία αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Η παιδική παχυσαρκία κατηγορείται( και όχι άδικα) για ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα, καρκίνο, διαβήτη κλπ. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που εμείς τους μαθαίνουμε πώς να τρώνε και τι είναι καλό για αυτά. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένα από τα καλύτερα μαθήματα που μπορούμε να τα διδάξουμε.

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε έναν ευλογημένο διατροφικά τόπο, που μπορούμε με μεγάλη ευκολία να βρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθαρό νερό, το ελαιόλαδο μας. Στοιχεία όλα της περίφημης Μεσογειακής διατροφής, που τείνουμε να ξεχάσουμε στην Ελλάδα όμως την θαυμάζουν και την τηρούν ευλαβικά σε άλλες χώρες.

Ας κάνουμε τα παιδιά μας Ίτκαρους, ας τους δώσουμε τα φτερά για να πετάξουν, ας τα θωρακίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε μέσα από τη διατροφή. Είμαστε τα πρότυπα τους, από εμάς θα μάθουν και θα ζήσουν πιο υγιεινά και θα περάσουν το μήνυμα και στην επόμενη γενιά. Αφήστε τα παιδιά σας να πετάξουν ελεύθερα, μακριά από την παιδική παχυσαρκία!

*Η παχυσαρκία χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.who.int , www.child-obesity.gr , www.edeka.de

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea

Μπαμπάς συγκεντρώνει χρήματα για καρκινοπαθή παιδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika