Newsitamea.gr
AMEA news ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ

Πάτρα:”Εχθρική” πόλη για τα άτομα με αναπηρία – Τι δείχνει έρευνα για την προσβασιμότητα-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πάτρα:”Εχθρική” πόλη για τα άτομα με αναπηρία – Τι δείχνει έρευνα για την προσβασιμότητα-ΦΩΤΟ

Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στο κέντρο επιβεβαιώνουν την έρευνα και η έρευνα τις εικόνες. Μηχανάκια και αυτοκίνητα σταθμευμένα μπροστά από ράμπες (όπου υπάρχουν) οι οποίες εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ καταλαμβάνονται από οδηγούς που μπορούν να περπατήσουν, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς μέριμνα για την πρόσβαση των ΑμεΑ.

Όπως μπορείτε να δείτε στην πλατεία Γεωργίου, στην πλατεία Πίνδου και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλη,ς η στάθμευση δικύκλων και αυτοκινήτων “φράζει” τις ράμπες και δημιουργούν πρόβλημα πρόσβασης κατεξοχήν σε όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα , αλλά και πολλές φορές σε όλους τους πεζούς. Τα αποτελέσματα μάλιστα της έρευνας που έγινε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας για την ικανοποίηση από την πρόσβαση ΑμεΑ σε δημόσιες υπηρεσίες στον Δήμο Πατρέων είναι απογοητευτικά . Το 98,6% θεωρεί ότι οι υπηρεσίες στο Δήμο Πατρέων δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Συλλλόγου Παραπληγικών Αχαΐας Νίκος Χουλιάραςχρειάζεται οι δημόσιοι φορείς ,οι τράπεζες, τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, για να μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι ισότιμα κι επιπλέον καλεί τους συμπολίτες να δείχνουν ευαισθησία και να μην δυσκολεύουν με τις ενέργειές τους (άναρχη στάθμευση) την ήδη δύσκολη διαδικασία της μετακίνησής τους. « Είναι δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς» σχολιάζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό και η ιδιωτική πρωτοβουλία να λάβει μέριμνα για τα ΑμεΑ. «Η ζωή δεν σταματάει στις δημόσιες υπηρεσίες, υπάρχει και η ψυχαγωγία και η διασκέδαση» τονίζει ο κ. Χουλιάρας, ενώ υπογραμμίζει και τις ιδιαίτερες δυσκολίες των φοιτητών με παραπληγία, καθώς η πρόσβαση στα αμφιθέατρα των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πατρών το 2013 με θέμα τον βαθμό ικανοποίησης ΑμεΑ από το επίπεδο προσβασιμότητας των δημοσίων υπηρεσιών στον Δήμο Πατρέων ( επιβλέπων καθηγητής Δ. Βαντσης) το 93,7% των ατόμων με αναπηρία που ρωτήθηκε γνωρίζει τι σημαίνει πρόσβαση. Το 98,6% θεωρεί ότι οι υπηρεσίες στο Δήμο Πατρέων δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές και το 45,8% των ερωτηθέντων είναι ελάχιστα ικανοποιημένο, ενώ το 29,6% καθόλου ικανοποιημένο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε σχέση με την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου η ελάχιστη ικανοποίηση πρόσβασης κυμαίνεται μεταξύ του 31% και 45%. Σε χώρους πολιτισμού με εξαίρεση τα Μουσεία επικρατεί περίπου η ίδια εικόνα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα μέσα του 2014 από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χουλιάρα.

 Ελευθερία Μακρυγένη / www.thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika