Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Πάτωμα από γρανίτη στο σπίτι: Γιατί ενοχοποιείται για καρκίνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πάτωμα από γρανίτη στο σπίτι: Γιατί ενοχοποιείται για καρκίνο

Πάτωμα από γρανίτη στο σπίτι: Γιατί ενοχοποιείται για καρκίνο

Η δεύτερη συχνότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι το ραδόνιο.

Πρόκειται για ένα ραδιενεργό αέριο που απελευθερώνεται από τη διάσπαση του ουρανίου το οποίο υπάρχει μέσα στα πετρώματα, το γρανίτη και το έδαφος, ενώ είναι αδρανές, άχρωμο και άοσμο και έτσι δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Όταν το ραδόνιο βρίσκεται έξω από το σπίτι είναι ακίνδυνο διότι διαχέεται μέσα στην ατμόσφαιρα. Μέσα στο σπίτι και σε άλλους εσωτερικούς χώρους, το ραδόνιο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, τα δάπεδα με γρανίτη, εάν αυτός περιέχει ραδόνιο, μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης του ραδονίου στους εσωτερικούς χώρους.

Γιατί το ραδόνιο είναι επικίνδυνο

Ο κίνδυνος από το ραδόνιο οφείλεται στο γεγονός ότι εκπέμπει μικρά ραδιενεργά σωματίδια. Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στον οργανισμό δια μέσου της αναπνοής και εντοπίζονται στους πνεύμονες.

Όταν, λοιπόν, η έκθεση είναι παρατεταμένη και εάν η δόση ακτινοβολίας που απορροφά ο οργανισμός είναι σημαντική, τότε προκαλείται καρκίνος του πνεύμονα.

Η σχέση του ραδονίου με τον καρκίνο του πνεύμονα είχε διαπιστωθεί όταν οι γιατροί εξακρίβωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε ορυχεία ουρανίου παρουσίαζαν συχνότερα καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με μεταλλωρύχους που δεν εκτίθονταν στο ουράνιο και κατά συνέπεια στο ραδόνιο.

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

Τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι ο καλός αερισμός του σπιτιού και των εσωτερικών χώρων γενικά.

Το σφράγισμα των χαραμάδων και ρωγμών του πατώματος αποτρέπουν την είσοδο του ραδιενεργού ραδονίου στον εσωτερικό αέρα.

Τα δάπεδα με γρανίτη πρέπει να μην αφήνουν χαραμάδες. Ο λόγος είναι διότι εάν ο γρανίτης που χρησιμοποιήθηκε περιέχει ραδόνιο, το νερό μπορεί να το παρασύρει προς τα κάτω. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μέσα σε εσωτερικούς χώρους αυξημένες συγκεντρώσεις του ραδιενεργού στοιχείου.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε εάν στο χώρο σας εντοπίζεται ραδόνιο

Υπάρχουν ειδικά τεστ που διατίθενται στο εμπόριο και μπορεί κάποιος να κάνει μετρήσεις από μόνος του. Είναι επίσης δυνατόν να κληθεί κάποιος ειδικός ο οποίος θα κάνει τις μετρήσεις αυτές.

Ενδεικτικά, έχει υπολογιστεί ότι εάν κάποιος ζήσει μέσα σε ένα σπίτι το οποίο έχει ραδόνιο στη συγκέντρωση των 4 picocuries/liter, διατρέχει 15% μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα.

 

 

 

πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika