Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Παθαίνουν εγκεφαλικό επειδή δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό θα μπορούσαν να το αποφύγουν, εάν φρόντιζαν να λαμβάνουν σωστά τα φάρμακα για μια σοβαρή καρδιακή αρρυθμία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή και αποτελεί την κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τα 60, διότι χωρίς θεραπεία κάνει το αίμα να «λιμνάζει» και αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Αν κάποιος θρόμβος αποκολληθεί από το σημείο ανάπτυξής του, μπορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φθάσει έως τον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τον κίνδυνο αυτό μπορεί να αποσοβήσει η συστηματική λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, καθώς μειώνει κατά τα δύο τρίτα τις πιθανότητες εγκεφαλικού, γράφουν οι ερευνητές στο τρέχον τεύχος της Επιθεωρήσεως του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC).

Δυστυχώς, όμως, λίγοι άνθρωποι κάνουν σωστά την απαιτούμενη θεραπεία, προσθέτουν.

Η μελέτη τους, που βασίσθηκε στην παρακολούθηση επί επτά χρόνια 655.000 πασχόντων από κολπική μαρμαρυγή, έδειξε ότι οι 4 στους 10 δεν λάμβαναν τα αντιπηκτικά που χρειάζονταν για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Ακόμα όμως και απ’ όσους λάμβαναν αντιπηκτικά φάρμακα, το 35% δεν τα έπαιρναν στις δόσεις που είχαν συστήσει οι θεράποντες ιατροί τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μένουν εκτεθειμένοι σε υψηλό κίνδυνο ενός σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου, παρότι θα μπορούσαν να προστατευθούν.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις έρευνες για να καταλάβουμε καλύτερα γιατί δεν χορηγούνται αντιπηκτικά στους ανθρώπους που τα χρειάζονται, αλλά και γιατί δεν συμμορφώνονται οι ασθενείς σε μία θεραπεία που μπορεί να σώσει τη ζωή τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λούκας Μάρτζεκ, κλινικός καρδιακός ηλεκτροφυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών για την αντιπηκτική αγωγή.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika