Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Το πρώιμο σύμπτωμα στην όραση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που προκαλείται από την απώλεια νευρώνων στις δομές του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα στους πάσχοντες είναι η εκδήλωση τρόμου (τρέμουλο) ή ακαμψίας, σε συνδυασμό με απώλεια ισορροπίας και συντονισμού.

Ιταλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στην όραση μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές εξέτασαν 20 ασθενείς που διαγνώσθηκαν πρόσφατα με τη νόσο Πάρκινσον και δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία, τους οποίους σύγκριναν με μια ομάδα ελέγχου από 20 άτομα χωρίς τη νόσο.

Πάρκινσον: Το πρώιμο σύμπτωμα στην όραση

Οι εγκεφαλικές απεικονιστικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον είχαν σημαντικές ανωμαλίες εντός των δομών του οπτικού εγκεφαλικού συστήματός τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αξιολόγηση των προβλημάτων όρασης των ασθενών μπορεί να είναι επιβοηθητική στην διαφοροποίηση των διαταραχών της νόσου, στην παρακολούθηση της εξέλιξής της και στην καταγραφή της ανταπόκρισης των ασθενών στην θεραπεία.

Παρότι η νόσος Πάρκινσον θεωρείται κυρίως κινητική διαταραχή, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει και μη κινητικά συμπτώματα, αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Αλεσάντρο Αρρίγκο από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο.

Και συμπληρώνει ότι «τα συμπτώματα αυτά συχνά παραμένουν αδιάγνωστα επειδή οι ασθενείς δεν γνωρίζουν τη σχέση τους με τη νόσο και έτσι μπορεί να μην υποβάλλονται στη σωστή θεραπεία. Όμως, τα μη κινητικά συμπτώματα μπορεί να προηγούνται των κινητικών ίσως και κατά μια δεκαετία».

«Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του συσχετισμού ώστε να εντοπίσουμε πότε συμβαίνει η εκφύλιση του οπτικού συστήματος και αν συμβαίνει παράλληλα με άλλες συγκεκριμένες αλλαγές», υπογραμμίζει ο Δρ Αρριγκο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika