Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Η παρακεταμόλη δεν βοηθά στην οστεοαρθρίτιδα, λένε επιστήμονες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η παρακεταμόλη δεν βοηθά στην οστεοαρθρίτιδα, λένε επιστήμονες

Το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο απλό παυσίπονο για την οστεοαρθρίτιδα, η παρακεταμόλη, δεν μειώνει τον πόνο ούτε βελτιώνει την κινητικότητα των ασθενών, υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μεγάλη συνδυασμένη ανάλυση που πραγματοποίησαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρακεταμόλη είναι λίγο καλύτερη από μια ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο) στους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο ή το ισχίο.

Έτσι, το συμπέρασμά τους ήταν ότι μόνη της η παρακεταμόλη δεν έχει ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών, ασχέτως του πόσο μεγάλη ή μικρή δόση του φαρμάκου παίρνουν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν τη μεγαλύτερη έως σήμερα συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) μελετών για την δράση των αναλγητικών φαρμάκων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο προσβάλλει το 9,6% των ανδρών και το 18% των γυναικών ηλικίας άνω των 60 ετών, αποτελώντας την κύρια αιτία πόνου στην τρίτη ηλικία.

Στη νέα μελέτη, ο δρ Σβεν Τρέλε από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία και συνάδελφοί του, εξέτασαν συνδυαστικά 74 τυχαιοποιημένες μελέτης οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980 και 2015.

«Τυχαιοποιημένες» σημαίνει πως οι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτές είχαν χωρισθεί τυχαία σε δύο ομάδες, για να λάβει η μία ένα κανονικό φάρμακο και η άλλη ένα εικονικό και να συγκριθεί η δράση τους, δίχως όμως να γνωρίζουν οι ασθενείς τι από τα δύο έπαιρναν.

Στις 74 μελέτες είχαν αξιολογηθεί η παρακεταμόλη και επτά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά – ΜΣΑΦ) τα οποία είθισται να χορηγούνται για μικρά χρονικά διαστήματα επειδή είναι «δυνατά» και μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες ιδίως στο πεπτικό.

Τα επτά αντιφλεγμονώδη ήταν η δικλοφενάκη, η ροφεκοξίμπη, ηλουμιρακοξίμπη, η ετορικοξίμπη, η σελεκοξίμπη, η ναπροξένη και η ιβουπροφαίνη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από συνολικώς 58.556 ασθενείς και 22 διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές, αφού στις μελέτες είχαν εξεταστεί διάφορες δοσολογίες των οκτώ φαρμάκων.

Η παρακεταμόλη και τα ΜΣΑΦ αποτελούν συνήθως την πρώτη γραμμή θεραπείας για την αντιμετώπιση του ήπιου έως μέτριου πόνου της οστεοαρθρίτιδας, αλλά η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο σε μακροχρόνια βάση, επειδή δεν έχει τις καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές επιπλοκές που σχετίζονται με τη μακροχρόνια λήψη των ΜΣΑΦ.

Όπως έδειξε η ανάλυση, η πιο αποτελεσματική στη διαχείριση του πόνου ήταν η δικλοφενάκη, η οποία όμως δεν πρέπει να λαμβάνεται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, γράφουν οι ερευνητές.

Όσον αφορά την παρακεταμόλη, υπήρχαν κάποιες δόσεις της που ήταν λίγο καλύτερες από τα εικονικά φάρμακα, αλλά η βελτίωση δεν έφθανε καν στο μίνιμουμ που αναμένεται με τη λήψη των παυσίπονων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η παρακεταμόλη δεν είναι αποτελεσματική στη διαχείριση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας και ότι προτιμότερο είναι να παίρνουν οι ασθενείς αντιφλεγμονώδη διακοπτόμενα, χωρίς στο μεσοδιάστημα να παίρνουν παρακεταμόλη», δήλωσε ο δρ Τρέλε.

Διακοπτόμενα σημαίνει να γίνεται αγωγή για λίγες μέρες και μετά να περνά ικανό χρονικό διάστημα δίχως αντιφλεγμονώδες. Τις λεπτομέρειες αυτού του σχήματος θα πρέπει να καθορίζει ένας γιατρός ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

Επειδή, πάντως, η διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών στις 74 μελέτες ήταν έως 3 μήνες, θα πρέπει να διεξαχθούν ανάλογες μεταναλύσεις και σε μελέτες που θα αξιολογούν για μεγαλύτερα χρονικά τους ασθενείς, πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ένας ασθενής δεν πρέπει να διακόψει την λήψη των φαρμάκων του όταν βλέπει να τον ωφελούν ούτε δίχως να συμβουλευθεί τον γιατρό του.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@