Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Παράγοντας κινδύνου για την ημικρανία η ακραία τιμή του σωματικού βάρους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι αλλά και αυτοί που είναι πολύ αδύνατοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ημικρανίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Λι Πέτερλιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιολόγησαν τις διαθέσιμες μελέτες πάνω στη σχέση δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ημικρανίας. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 12 έρευνες που αφορούσαν περίπου 289.000 ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι (με ΔΜΣ πάνω από 30) είναι 27% πιθανότερο να νιώθουν ημικρανίες σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους. Από την άλλη, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 13% για ανθρώπους με βάρος χαμηλότερο του κανονικού σε σχέση με το ύψος τους (ΔΜΣ κάτω του 18,5).

Παράγοντας κινδύνου για την ημικρανία η ακραία τιμή του σωματικού βάρους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ημικρανίας είναι παρόμοια με εκείνη μεταξύ ημικρανίας και διπολικής διαταραχής ή ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Ο κίνδυνος ημικρανίας λόγω παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερος μεταξύ των γυναικών και των νεότερων ατόμων. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιο τρόπο το πάχος επηρεάζει την ημικρανία. Πιθανώς ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ουσίες που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, κάτι όμως που δεν μπορεί να ισχύει στους λιποβαρείς, οι οποίοι επίσης έχουν μεγαλύτερη τάση για ημικρανίες.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika