Newsitamea.gr
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2017: Στις 7 Ιουνίου οι πανελλαδικές, στις 11 Μαΐου οι ενδοσχολικές εξετάσεις- Δείτε αναλυτικά!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στις 7 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ από χθες «τρέχει» και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων. Ενδεικτικά πέρσι είχαν δηλώσει συμμετοχή 105.548 υποψήφιοι, με τις διαθέσιμες θέσεις στα ελληνικά αμφιθέατρα να φτάνουν τις 69.985.

Με σημαντικότερη αλλαγή τη μετάθεση της ημερομηνίας τον Ιούνιο, το φετινό σχολικό έτος για τα Λύκεια είναι ένα από τα πιο σύντομα των τελευταίων ετών, με τα σχολεία να κλείνουν στις 9 Μαΐου. Δύο μέρες μετά ξεκινούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ οι μαθητές θα έχουν περίπου 10 μέρες «διάλειμμα» μεταξύ των δύο εξεταστικών διαδικασιών. Οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές στα Γενικά Λύκεια για πρώτη φορά φέτος δεν θα έχουν δικαίωμα σε δεύτερη ευκαιρία, μιας και οι επαναληπτικές Πανελλαδικές καταργούνται, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από μαθητές και γονείς, ενώ αύριο ένα από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών που ετοιμάζουν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας είναι και η επιστροφή των επαναληπτικών.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου βάσει του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις (σ.σ.: στις 2 Μαρτίου), σειρά έχει η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων.

Δείτε ΕΔΩ το Χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ

Παράλληλα με τις αιτήσεις, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να προχωράει αλλαγές τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στις Πανελλαδικές:

-Σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ανακοινωθούν τα πεδία καθώς και οι κοινές ομάδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση κατά 1% οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε πανεπιστήμια. Οπως έχει γίνει και στα ΓΕΛ, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να ανοίξει μια σειρά κοινών σχολών για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων απ’ όλα τα πεδία και τις ειδικότητες, ανάμεσά τους τα ΤΕΦΑΑ, οι θεατρικές σχολές καθώς και οι μουσικές. Βέβαια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν από νωρίς τις σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση, καθώς κάποιες περιλαμβάνουν δοκιμασίες αλλά και ειδικά μαθήματα τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στην αίτηση συμμετοχής.

-Ειδικό μάθημα προβλέπεται για το ΤΕΙ που εντάχθηκε μόλις πριν από δύο μέρες στο μηχανογραφικό δελτίο, το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, ειδικότερα το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Για τα υπόλοιπα οκτώ -μέχρι πρότινος υπό κατάργηση- ΤΕΙ δεν προβλέπεται ειδικό μάθημα.

-Αντίθετα, για το τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν προβλέπεται κατ’ εξαίρεση για φέτος η εξέταση σε ειδικό μάθημα, και ειδικότερα αυτό της αγγλικής γλώσσας, καθώς τα δύο τμήματα εισήχθησαν μεσούσης της σχολικής χρονιάς στο μηχανογραφικό δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος έχουν γίνει διορθωτικές ρυθμίσεις στο μηχανογραφικό δελτίο με προσθήκες στα πέντε επιστημονικά πεδία (σ.σ.: σε αυτή την περίπτωση είχαν ανακοινωθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς). Οι επωφελούμενοι είναι κυρίως οι υποψήφιοι του 2ου, του 3ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.

eleftherostypos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανικός σε σχολείο της Αττικής: Μόλις είδαν οι καθηγητές τι είχε στην τσάντα της 11χρονη μαθήτρια… έμειναν

Efi Nika

Αφιερώνω το πτυχίο μου στη μαμά μου, που με πίεζε να διαβάζω και να μορφωθώ

Efi Nika

Αποφάσισε στα 90 του να κάνει μεταπτυχιακό για να μην…σκουριάσει το μυαλό του!

Efi Nika