Newsitamea.gr
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Πάει πίσω η αύξηση στον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

2c8cfe5849fee964a72870efa950a1aa_L

Πάει πίσω η αύξηση στον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα

Όλα δείχνουν ότι μεταφέρεται για αργότερα η αύξηση στον κατώτατο μισθό, διαφαίνεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους εκπροσώπους των «θεσμών» στις Βρυξέλλες.

Μπορεί χθες να φάνηκε έστω και μερικώς, «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις, αλλά το τίμημα, ίσως τελικά να είναι η μεταφορά της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» πιέζουν έτσι ώστε να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο άρθρο, από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που είναι έτοιμο και έχει δοθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ΟΚΕ για την σχετική γνωμοδότηση. Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να συζητάει μια ολιγόμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή της διάταξης που αυξάνει τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα (511 για νέους έως 25 ετών), στα 650 ευρώ αρχικά και στη συνέχεια στα 751 ευρώ, μόνο με την προϋπόθεση ότι όλο το υπόλοιπο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα μείνει ανέπαφο.

Αυτό σημαίνει ότι η επαναλειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως επίσης και τα θετικά που απορρέουν από την επανέναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας. Όπως αναλυτικά περιγράφεται στο σχέδιο νόμου, «ξεπαγώνουν» οι τριετίες και γίνονται ξανά αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες και παρέχεται το δικαίωμα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, ακόμα και αν δεν βρίσκονται υπό την σκέπη του συλλογικού τους οργάνου. Επίσης, βελτιώνεται από τους τρεις στους έξι μήνες ο χρόνος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών για υπογραφή νέας σύμβαση, διάστημα στο οποίο η προηγούμενη σύμβαση συνεχίζει να εφαρμόζεται. Στη συνέχεια, εάν δεν έχει επέλθει συμφωνία, τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία της μετενέργειας, δηλαδή όλοι οι κανονιστικοί όροι της προηγούμενης σύμβασης, μεταφέρονται στην ατομική σύμβαση κάθε εργαζόμενου χωρίς αλλαγή, μέχρι την υπογραφή νέας σύμβασης. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), βοηθώντας έτσι τους εργαζόμενους να απευθύνονται σε ένα τρίτο φορέα για να αποκτήσουν σύμβαση εάν δεν μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους εργοδότες, είτε σε επιχειρησιακό, είτε σε κλαδικό επίπεδο. Μόνο στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω μείνουν ανέγγιχτα, τότε ίσως δεχτεί η νέα κυβέρνηση να μεταφέρει χρονικά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, οι κατώτατες αποδοχές καλύπτουν μισθολογικά περίπου 137.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επηρεάζουν και τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, όπως είναι το επίδομα ανεργίας.

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα – Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

newsitamea

Βγάλε δίπλωμα και τρέχα να προλάβεις: Μεγάλη ζήτηση για οδηγούς λεωφορείων στη Γερμανία με πολλά λεφτά και σύμβαση αορίστου

Efi Nika

Όποιος την έκανε πήρε καλύτερο μισθό: Ειδικοί απoκάλυψαν την ερώτηση-κλειδί στον εργοδότη σου για να εξασφαλίσεις την αύξηση

Efi Nika