Newsitamea.gr
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Παγώνει ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την στροφή ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

SXOLEIO1

Παγώνει ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την στροφή ΣΥΡΙΖΑ

«Αδειασμα» από Κομισιόν για τον ΦΠΑ 23% στα σχολεία

ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ: ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

Προεκλογικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που η Κομισιόν «αδειάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτός ήταν ο «εμπνευστής» του μέτρου που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη μεσαία ελληνική οικογένεια, καθώς θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ΙΕΚ και κολέγια.

Οπως τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι ένα μέτρο το οποίο ζήτησε η Επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση ώστε να μειώσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση σε επίπεδα χαμηλότερα του 23%. Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιπρότεινε την ελάφρυνση των ιδιωτικών σχολείων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως έκανε σε άλλες υπηρεσίες-προϊόντα.

«Είναι απορίας άξιον πώς το εισαγόμενο βόειο κρέας επικρατεί του αγαθού της παιδείας», τονίζει στην «Η» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ιδεοληψία και φανατισμό. Το επόμενο βήμα του ΣΙΕΙΕ είναι να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, βασιζόμενος στο σκεπτικό ότι η απαλλαγή των διδάκτρων από ΦΠΑ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1977 με την έκτη Ευρωπαϊκή Οδηγία και επαναλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη Οδηγία του 2006.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, γίνονταν πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να «παγώσει» το μέτρο, ωστόσο, πηγές του υπ. Οικονομικών τόνιζαν ότι δεν μπορεί να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επί του θέματος, πάντως, χθες, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τόνισαν, ωστόσο, ότι θα διερευνήσουν το θέμα. Για το κατά πόσο ο νόμος που περιλαμβάνει το μέτρο σέβεται ή παραβιάζει την Κοινοτική Οδηγία υπάρχουν διαφορετικές νομικές απόψεις, με τους εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, πάντως, να θεωρούν ότι η νίκη τους στα δικαστήρια θα είναι βέβαιη, αλλά χρονοβόρα. «Εν τω μεταξύ, η ζημιά θα έχει γίνει», τονίζουν, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την επόμενη ημέρα.

20.000 μαθητές
Τα ιδιωτικά σχολεία είναι πολύ πιθανό να χάσουν το 1/4 του μαθητικού πληθυσμού τους, με τους εκπροσώπους τους να εκτιμούν ότι θα υπάρξει «κύμα φυγής» περί των 20.000 μαθητών κυρίως από μικρά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Αποτέλεσμα θα είναι να χαθούν τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε θα προκληθεί «κραχ» στα δημόσια σχολεία, τα οποία, ενώ έχουν ήδη σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, θα κληθούν να διαχειριστούν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.

Την ίδια ώρα, μείωση έως και 50% υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εγγραφές σπουδαστών στα κολέγια. Τα κολέγια αδυνατούν να απορροφήσουν ποσοστό άνω του 5% του ΦΠΑ και το υπόλοιπο θα καλυφθεί μέσω των διδάκτρων, μειώσεων μισθών και απολύσεων.

«Πόλεμος»
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση υπερασπίστηκε χθες ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter, υπογράμμισε ότι το μέτρο δεν αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του στο Mega, δήλωσε πως η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και πως είχε έρθει εντολή από την Κομισιόν για «πάγωμα» του μέτρου. «Ο κ. Τσίπρας για ιδεολογικούς λόγους έβαλε το μέτρο, γιατί όταν ακούν για κάτι ιδιωτικό, θέλουν να το πυροβολήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπεύθυνη Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να τονωθεί η… αριστεροσύνη τους».

Για το θέμα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατέθεσε χθες κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά να μάθει αν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας, σε συνεννόηση με τους πιστωτές και εάν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΣΥΡΙΖΑ
Αργά χθες το βράδυ, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων που κοστίζουν προεκλογικά, εξέδωσε ανακοίνωση. Οπως αναφέρει, η νέα κυβέρνηση Τσίπρα θα καταργήσει το μέτρο ενώ διαψεύδει την Κομισιόν τονίζοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ επιβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των δανειστών. Η Κουμουνδούρου επιτίθεται στη ΝΔ για την κριτική της, επισημαίνοντας ότι και αυτή είχε ψηφίσει το μέτρο. «Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου».

 

Της Χαράς Καλημέρη / www.imerisia.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χλώμιασαν» οι μαθητές: Έκτακτη ανακοίνωση για τα σχολεία, αλλάζουν όλα στις απουσίες – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Αθανασία Δαλακούρα: Η Μαθήτρια από τη Ροδόπη που πήρε σε όλα 20 και μπαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Οριστικό: Τέλος τα κινητά στα σχολεία – Έρχεται η πιο αυστηρή τιμωρία, μέχρι και οριστική αποβολή από το σχολείο

Penni Syggrou