Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου-Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου-Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δεν γνωρίζει όρια ούτε ηλικία.

Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 8.600 διαγώσεις περιπτώσεων παιδικού καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 280-300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο.

Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στα παιδιά είναι λευχαιμίες και όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο αλλά και την παρατηρούμενη αύξηση της επίπτωσής του παραμένουν άγνωστα. Οι παιδικοί καρκίνοι μπορεί να προκύψουν ξαφνικά, χωρίς πρώιμα συμπτώματα και έχουν υψηλό βαθμό ίασης. Οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.

Άλλοι καρκίνοι που εντοπίζονται συχνά σε παιδιά είναι παιδικά λεμφώματα, νόσος του Hodgkin, σαρκώματα του Ewing, ρετινο-βλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα. Λιγότερο συχνοί καρκίνοι που συμβαίνουν στα παιδιά είναι όγκος στους νεφρούς (όγκος του Wilm), καρκίνος του νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα) και καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα).

Ο σκοπός της θεραπείας του παιδικού καρκίνου δεν είναι μόνο η ίαση, αλλά και η διατήρηση της ποιότητας ζωής, η ψυχολογική και ψυχοκοινωνική ευεξία των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αποτελεί μια ευκαιρία για την Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), τα μέλη της και το κοινό να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια κινητοποίηση με στοχευμένες, τοπικά προσαρμοσμένες και πραγματοποιήσιμες ενέργειες που θα μειώσουν την επιβάρυνση που προκαλεί ο καρκίνος.

Προβλέπεται ότι μέχρι το 2025 τα ετήσια νέα περιστατικά καρκίνου θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια, από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.

Λόγω της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ την 4η Φεβρουαρίου η κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου, στο Σύνταγμα (Γωνία Ερμού και Νίκης).

www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Σε εσένα που μεγαλώνεις τον μελλοντικό άντρα της κόρης μου

Efi Nika