Newsitamea.gr
ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

imera-enimerosis-autism

Από την 1η Νοεμβρίου 2007, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Η ενημέρωση έχει διττό στόχο: το σεβασμό στην προσωπικότητα και τη μοναδικότητα τουαυτιστικού παιδιού και τη δημιουργία δομών για την πρώιμη διάγνωση και φροντίδα των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι πάνω απ’ όλα μια ημέρα αφιερωμένη στο αυτιστικό παιδί.

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Οι αυτιστικοί άνθρωποι παρουσιάζουν τις εξής δυσκολίες:

  • Δυσκολία στην κοινωνική επικοινωνία
  • Δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση
  • Δυσκολία στην κοινωνική φαντασία

Σύμφωνα με την Autism Europe, σήμερα το 1% του πληθυσμού της Γης, είναι αυτιστικά άτομα (περίπου 70.000.000). Στις ΗΠΑ γεννιέται 1 αυτιστικό παιδί κάθε 20 λεπτά. Ο αυτισμός είναι πέντε φορές πιο συχνός στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια και πιο συχνός στα παιδιά των λευκών απ’ ό,τι σε αυτά των έγχρωμων ή των ισπανόφωνων, επισημαίνει το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Πρόκειται για μία κατάσταση που αφορά όλα τα έθνη, όλα τα κοινωνικο-οικονομικά επίπεδα, παγκοσμίως.

Αυτιστικοί άνθρωποι έχουν πει ότι ο κόσμος γι’αυτούς είναι μια μάζα από ανθρώπους, τόπους και γεγονότα που αγωνίζονται να κάνουν αίσθηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος.

Όλα τα αυτιστικά άτομα μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες και την υποστήριξη.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό φωτίζονται με μπλε χρώμα 14.000 περίπου μνημεία. Συμμετέχοντας η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) σε αυτήν την Παγκόσμια Δράση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού φωτίζει την Πύλη του Αδριανού στις 2 Απριλίου.

Φώτης Παπαναστασίου , Ειδικός Παιδαγωγός , MSc Σχολική Ψυχολογία www.eidikospaidagogos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika

Ο πιστός σύμμαχος ατόμων με αυτισμό και επιληψία – Βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει τις κρίσεις

Efi Nika

Υποκλίθηκαν όλοι: 11χρονη με αυτισμό πάλεψε και «έσπασε» το Ρεκόρ Γκίνες με τις αριθμητικές της ικανότητες – ΦΩΤΟ

Efi Nika