Newsitamea.gr
AMEA news ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

‘Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Αγκαλιάζω τη μαγεία του να είσαι διαφορετικός

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, η ‘Γέφυρα ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα’, σε συνεργασία με το Εμπορικό κέντρο Athens Heart, Πειραιώς 180 Ταύρος, σας προσκαλεί το Σάββατο 1η Απριλίου 2017, και ώρα 11 π.μ , σε μια γιορτή αγάπης και δύναμης, με δια δραστικά παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια, bazaar, πολλές εκπλήξεις και μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ‘διαφορετικούς’ ήρωες της καθημερινότητάς μας.

Η Γέφυρα Ζωής Αμεα Δυτικού Τομέα αποτελεί έναν εθελοντικό οργανισμό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με βασικό στόχο την διευκόλυνση την καθημερινότητας των νέων με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού μέσω της δραστηριοποίησής και της δημιουργικής τους απασχόλησης, σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως μέσα από την αποδοχή της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια των ατομικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ-ΕΗΕΛΙΞΗ

Ο σύλλογος «Γέφυρα Ζωής» ιδρύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2012 από άτομα που είτε έχουν μέλη με ειδικές ανάγκες στην οικογένειά τους είτε πρόσκεινται φιλικά απέναντι στις μειονοτικές αυτές ομάδες. Από την ίδρυσή της η «Γέφυρα Ζωής» έχει εξελιχθεί με αλματώδεις ρυθμούς από έναν «οικογενειακού χαρακτήρα» σύλλογο σε μια πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας & Πρόνοιας Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να φιλοξενήσει περισσότερα από εβδομήντα παιδιά και να αξιοποιήσει την βοήθεια περισσότερων από διακοσίων σαράντα εθελοντών σε περισσότερες από δεκαπέντε ειδικότητες. Ακόμη, κατάφερε όχι μόνο να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες έκφρασης και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για τους νέους της αλλά και να τις υλοποιήσει καθώς από τον περιορισμένο χώρο των 90 τετραγωνικών μέτρων εξασφάλισε νέο χώρο, τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων στο δήμο Χαϊδαρίου, για την μεταστέγασή της.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΝΕΩΝ-ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η «Γέφυρα ζωής» λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή , από τις 17:00 έως τις 21:00 και φιλοξενεί νέους από τεσσάρων έως και τριάντα έξι ετών. Περιεκτικά, στις επιδιώξεις του συλλόγου συμπεριλαμβάνονται:
• Το Θεσμικό πλαίσιο για τα παιδιά & τους νέους με ειδικές ικανότητες
• Εκπαίδευση με ειδικά τμήματα
• Λειτουργία ιδιόκτητου κέντρου αυτόνομης διαβίωσης για εφήβους με ειδικές ικανότητες
• Φροντίδα εφήβων με ειδικές ικανότητες
• Ψυχολογική στήριξη των οικογενειών τους
• Σαφής, ειλικρινής ενημέρωση
• Κοινωνική φροντίδα
• Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του συλλόγου ενδεικτικά:
Λογοθεραπεία
Εργοθεραπεία
Ψυχολογική Στήριξη & Συμβουλευτική Παιδιών & Γονέων
Zumba (ειδικό πρόγραμμα για νέους με αναπηρία)
Μάθημα Αυτόνομης Διαβίωσης – Ζαχαροπλαστική (από μέλη του Chef’s Club Ελλάδος κατόπιν προγραμματικής σύμβασης)
Εκμάθηση χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Μουσικοθεραπεία
Δημιουργικό Παιχνίδι
Σύγχρονη εκπαιδευτική δομή μέσω εκμάθησης ξένων γλωσσών
«Μαθαίνω την Πόλη μου και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» (εξωτερική δράση-εθελοντές από την Κοινωνική Υπηρεσία μαζί με νέους με νοητική υστέρηση πηγαίνουν θέατρο – σινεμά χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς)
«Γνωρίζοντας το ευρώ» (εθελοντές εξηγούν μέσω εικονικών και όχι μόνο συναλλαγών το ευρώ
Δραματοθεραπεία (πραγματοποιείται από εθελοντή Ψυχολόγο με ειδίκευση στη Δραματοθεραπεία)
Χοροκινητική Θεραπεία
Θεατρικό Παιχνίδι
Αμφιθεατρικές προβολές (δυνατότητα προβολής ταινιών και παραγωγής μουσικής)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Υπολογίζεται ότι 535.000 άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτισμό.

.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Penni Syggrou