Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

«Παυσίπονο» η μουσική πριν από την εγχείρηση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Παυσίπονο» η μουσική πριν από την εγχείρηση

Λίγη μουσική πριν, στη διάρκεια και μετά από μία εγχείρηση μπορεί να μειώνει τον πόνο που νιώθουν οι ασθενείς – αρκεί να είναι μουσική που τους αρέσει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Brunel και Queen Mary στο Λονδίνο επανεξέτασαν 72 προγενέστερες κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 7.000 εθελοντές που επρόκειτο να χειρουργηθούν.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν ακούσει μουσική πριν χειρουργηθούν ανέφεραν λιγότερο άγχος και περισσότερη ικανοποίηση από την πορεία τους μετά την εγχείρηση, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ακούσει μουσική.

Χρειάζονταν επίσης πολύ λιγότερα παυσίπονα, διότι ανέφεραν ότι πονούσαν πολύ λιγότερο, σε σύγκριση με τους εθελοντές οι οποίοι δεν είχαν ακούσει μουσική.

Ωστόσο η μουσική δεν επηρέασε τη διάρκεια της νοσηλείας τους, διευκρινίζουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους.

Επιπλέον, η πορεία της υγείας των ασθενών που άκουγαν μουσική πριν χειρουργηθούν, ήταν λίγο καλύτερη απ’ ό,τι εκείνη όσων άκουγαν μουσική στη διάρκεια ή μετά την επέμβαση.

«Η μουσική είναι μία μη επεμβατική, ασφαλής και ανέξοδη παρέμβαση που θα πρέπει να τίθεται στη διάθεση όλων των ασθενών οι οποίοι πρόκειται να χειρουργηθούν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάθριν Μηντς, λέκτορας Αξιολόγησης Ιατρικών Τεχνολογιών στο Brunel.

Όπως εξήγησε η δρ Μηντς, έχει δοκιμάσει στον ίδιο της τον εαυτό το «φάρμακο» που συνιστά, καθώς το άλμπουμ «DarkSideoftheMoon» των PinkFloyd την βοήθησε να αντέξει καλύτερα τους πόνους της εγχείρησης ισχίου στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

«Η μουσική δεν συνιστάται προς το παρόν στους ασθενείς στο πλαίσιο της περιεγχειρητικής φροντίδας, κυρίως εξαιτίας του σκεπτικισμού των γιατρών για τα δυνητικά οφέλη της.

»Τα στοιχεία υπέρ της μουσικής υπήρχαν εδώ και δεκαετίες, αλλά προέρχονταν από πολύ μικρές μελέτες. Η συνδυασμένη ανάλυσή τους, όμως, παρέχει μία μεγάλη και με ακλόνητα ευρήματα στοιχεία, που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή πρακτική.

»Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαλέγουν τη μουσική που θα ακούνε, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα παρεμποδίζει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο έργο τους».

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea

Τι συμβαίνει στο σώμα αν παίρνεις ασπιρίνη κάθε μέρα

newsitamea