Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

«Η παχυσαρκία δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο με δίαιτα και γυμναστική»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Η παχυσαρκία δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο με δίαιτα και γυμναστική»

Το να περιμένει κανείς από τους παχύσαρκους ανθρώπους να χάσουν βάρος μόνο με δίαιτα και γυμναστική παραβλέπει τη φύση της ασθένειάς τους, υποστηρίζει ομάδα αμερικανών επιστημόνων.

Σε μία αιχμηρή απάντηση προς όσους πιστεύουν ότι κάθε παχύσαρκος μπορεί να αδυνατίσει αν «ράψει το στόμα του», τέσσερις γιατροί από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ γράφουν ότι, ακόμα και όταν οι ασθενείς χάνουν τα περιττά κιλά, ενεργοποιούνται βιολογικοί μηχανισμοί που τους ωθούν στην ανάκτησή τους.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Diabetes and Endocrinology», σημειώνουν πως παρότι πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι κάνουν δίαιτα και κατορθώνουν να χάσουν βάρος για λίγο καιρό, το 80-95% το ανακτούν.

Αυτό οφείλεται στο ότι η μείωση των θερμίδων ενεργοποιεί βιολογικά συστήματα που αναπτύχθηκαν τις εποχές της πενίας, όταν ο αγώνας της επιβίωσης ήταν ανηλεής.

Στην σύγχρονη κοινωνία με την υπεραφθονία της τροφής, οι ίδιοι μηχανισμοί οι οποίοι δρουν στον μεταβολισμό και στον εγκέφαλο, εμποδίζουν τους παχύσαρκους που αδυνατίζουν να διατηρήσουν το νέο βάρος.

Τέτοιοι μηχανισμοί είναι λ.χ. η επιβράδυνση του ρυθμού καύσης θερμίδων προκειμένου να διατηρηθούν τα αποθέματα λίπους και η αλλαγή στη μετάδοση μηνυμάτων στον εγκέφαλο ούτως ώστε οι πρώην παχύσαρκοι να βρίσκουν πιο ελκυστικά τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες και λίπη.

«Είναι σαν να αφήνει η χρόνια παχυσαρκία ανεξίτηλο αποτύπωμα στον οργανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων δρ Κρίστοφερ Όκνερ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής & Ψυχιατρικής στην Σχολή Ιατρικής Icahn, στη Νέα Υόρκη.

«Απ’ όσους θα αδυνατίσουν οριστικά, ελάχιστοι θα αναρρώσουν στ’ αλήθεια από αυτήν, οι περισσότεροι απλώς θα κατορθώσουν να την διατηρούν σε ύφεση. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι βιολογικώς πολύ διαφορετικοί από τους συνομηλίκους τους του ιδίου φύλου οι οποίοι ουδέποτε πάχυναν».

Η λύση

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι γιατροί θα πρέπει να ξέρουν πως οι συστάσεις τους για δίαιτα και άσκηση δύσκολα θα αποδώσουν, γράφουν ο δρ Όκνερ και οι συνεργάτες του.

Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στις βιολογικές θεραπείες της παχυσαρκίας, όπως τα φάρμακα και η βαριατρική χειρουργική.

Επειδή, όμως, τα φάρμακα για αδυνάτισμα δεν είναι αρκετά ούτε καλύπτουν εξ ολοκλήρου το βιολογικό υπόβαθρο της παχυσαρκίας, θα πρέπει να προτείνεται πιο συχνά η βαριατρική χειρουργική, προσθέτουν.

«Προτείνουμε τη χρήση της τροποποίησης του τρόπου ζωής για τη θεραπεία ατόμων με παρατεταμένη παχυσαρκία, αλλά μόνο ως μιας από τις συνιστώσες μιας πολυπαραγοντικής θεραπευτικής στρατηγικής», εξηγούν οι τέσσερις ειδικοί.

97 γονίδια

Το άρθρο των αμερικανών επιστημόνων συμπίπτει με τη δημοσίευση μίας νέας μελέτης, που ρίχνει περαιτέρω φως στους γενετικούς παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν πολλούς ανθρώπους στην παχυσαρκία.

Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», εντοπίστηκαν 97 περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος οι οποίες επηρεάζουν την παχυσαρκία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται γονίδια που ρυθμίζουν τα μηνύματα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν την όρεξη και την χρήση ενέργειας (θερμίδων).

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea