Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί κρατάει μυστικά…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν το παιδί κρατάει μυστικά...
Ως νέες μαμάδες είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι το μικρό μας πλασματάκι κάποτε θα κρατάει μυστικά.

Και έρχεται μια μέρα που το μικρό σας γυρνάει από το σχολείο με μελανιασμένο μάτι και δεν θέλει «να το συζητήσει». Έπειτα ακολουθεί η στιγμή που το παιδί θα ζητήσει να πάρει ημερολόγιο με λουκετάκι και εσείς θα πρέπει να δείξετε άνετη με αυτό. Φυσικά μεγαλώνοντας το παιδί μας ζητά να διαμορφώσει την ταυτότητά του και να «ξεχωρίσει» από εμάς συναισθηματικά. Οι πρώτες του προσπάθειες είναι να απομακρυνθεί σωματικά περνώντας περισσότερες ώρες με τους φίλους του ή γράφοντας στο ημερολόγιό του ή κρατώντας διάφορα μυστικά.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στο παιδί μας ποια μυστικά πρέπει να κρατάει και ποια δεν πρέπει. Είναι και αυτό μέρος της διαπαιδαγώγησής του και στον σύγχρονο κόσμο με τις πολλές παγίδες, πλέον απαραίτητο. Από μικρά είναι καλό να τους διδάξετε ότι κάποια πράγματα ΔΕΝ είναι μυστικά. Μην ξεχνάμε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στηρίζεται σε αυτό το ύπουλο «παιχνίδι». Έτσι, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας ότι μυστικό είναι:
• Ένα πάρτι- έκπληξη για κάποιο αγαπημένο πρόσωπο
• Ένα δώρο που δεν πρέπει να το ξετυλίξουμε πριν τα Χριστούγεννα για παράδειγμα
• Ποιόν αγαπάει η καλύτερή μας φίλη
• Πού έχουμε κρύψει τα κλειδιά από το ημερολόγιό μας

Από την άλλη μεριά, μυστικό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι:
• Όταν κάποιος μας άγγιξε σε σημείο που δεν πρέπει να μας αγγίζουν
• Όταν κάποιος μας έδωσε γλυκό ή δώρο και μας είπε ότι είναι μυστικό
• Όταν κάποιος μας λέει να κάνουμε πράγματα που νιώθουμε άβολα και άσχημα
• Όταν κάποιος μας χτυπάει, τσιμπάει, βρίζει και λέει να το κρατήσουμε μυστικό γιατί θα μας κάνει χειρότερο κακό εάν το μαρτυρήσουμε.

Είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των παιδιών μας αλλά από την άλλη να τους δημιουργήσουμε μια αίσθηση ασφάλειας ώστε να μην κρατάνε τέτοιου είδους μυστικά από εμάς. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας δημιουργείται όταν δείχνουμε ότι σεβόμαστε το παιδί μας, δεν το πιέζουμε να μας πει πράγματα που δεν θέλει αλλά έχουμε μια έντονη αλλά παράλληλα διακριτική παρουσία στη ζωή του. Το αφήνουμε να βαδίσει μόνο του προς την ανεξαρτησία του αλλά είμαστε πάντα διακριτικά από πίσω του σε περίπτωση που «πέσει»…

Αφήστε το παιδί σας να κλείσει την πόρτα του δωματίου του και να μείνει μόνο του, αφήστε το να γράψει στο ημερολόγιο και να μιλήσει ψιθυριστά στο τηλέφωνο αλλά πάντα διακριτικά να παρατηρείτε το σώμα του για τυχόν μελανιές και σημάδια και πάντα να είστε ενήμερη για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο του και ποιοι είναι οι φίλοι του. Τα μυστικά λοιπόν είναι μέρος της διαδικασίας αλλά πάντα οι γονείς οφείλουμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας την αυτοπροστασία τους.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou