Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν ο κόσμος μου μιλάει επειδή είμαι ανάπηρη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Προσεγγίστε τους άλλους πέρα από την «αναπηρία» τους. Προσεγγίστε τους όπως οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο που θα είχε αξία στην κοινωνία. Όπως κάποιον που θα μπορούσε να συνεισφέρει παρά τους πιθανούς του περιορισμούς.

Εάν δείτε κάποιον που έχει μία φανερή σωματική αναπηρία (για παράδειγμα κάποιον που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο), μην υποθέσετε ότι έχει και διανοητική αναπηρία. Μην τον πλησιάζετε και του κάνετε ταπεινωτικές ερωτήσεις με παιδιάστικο τόνο στη φωνή. Είναι πραγματικά ενοχλητικό. Συμπεριφερθείτε του όπως θα κάνατε και σε κάποιον άνθρωπο που έχει πολλές ικανότητες.

Από τότε που έχω εγκεφαλική παράλυση και χρησιμοποιώ αμαξίδιο, συχνά έρχονται ξένοι, με πλησιάζουν και μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι παιδί. Πιστέψτε με, γίνεται πολλές φορές. Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο με τις εμπειρίες μου. Όμως δεν θυμώνω. Συνήθως, απλώς απαντάω σε οποιαδήποτε ανόητη ερώτηση μου κάνουν και γελάω αργότερα με τη μαμά μου. Αυτό έχει γίνει τόσες πολλές φορές που έχει γίνει η κωμωδία της καθημερινής μου ζωής. Όσο πιο γελοία είναι η ερώτηση τόσο πιο πολύ διασκεδάζω.

Ωστόσο, αυτό το γεγονός με εξοργίζει πραγματικά εάν το σκεφτούμε από κοινωνική άποψη. Ο κόσμος βλέπει συχνά ένα αναπηρικό αμαξίδιο και παραβλέπει το άτομο που κάθεται σε αυτό. Παραβλέπει ότι αυτό το άτομο ίσως έχει αισθήματα ή είναι έξυπνο. Αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί πολύ. Κάποιες φορές θέλω να αντιμιλήσω σε αυτούς που μου φέρονται σαν να είμαι παιδί. Όμως, πρώτον, δεν θέλω να φανώ αγενής. Δεύτερον, εάν μείνουν κοντά μου αρκετά, θα συνειδητοποιήσουν ότι είμαι έξυπνη. Και τρίτον, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν διδαχθεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Η κοινωνία τούς έχει διδάξει να σκέφτονται έτσι. Ελπίζω ότι συν τω χρόνω αυτό θα αλλάξει.

Ελπίζω ότι θα βάλετε στην καρδιά σας αυτά τα λόγια και την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον ανάπηρο σωματικά άνθρωπο, θα του δείξετε τον ίδιο σεβασμό όπως θα κάνατε και σε οποιονδήποτε άλλον. Ελπίζω πως θα δείτε σε αυτόν κάτι περισσότερο από την αναπηρία του. Εάν εσείς είστε ο ανάπηρος που σας υποτιμούν, σας προκαλώ (όπως και τον εαυτό μου φυσικά) να συμπεριφέρεστε στον κόσμο ευγενικά, δείχνοντάς του παράλληλα τις ικανότητές σας. Ας αλλάξουμε την κοινωνική νόρμα.

Επιμέλεια κειμένου- Σωτηριάδου Χριστίνα

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποκλίθηκαν όλοι: 8χρονος με όγκο στον εγκέφαλο πήγε στο “Ταλέντο” και μάγεψε με το ταλέντο και τη δύναμη ψυχής του

Efi Nika

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επειδή είμαστε γονείς, δεν σημαίνει ότι έχουμε εξουσία πάνω στα παιδιά μας

Efi Nika