Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν είσαι «Πολύ Λειτουργικός» για να πάρεις στα σοβαρά την ψυχική σου ασθένεια!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν είσαι «Πολύ Λειτουργικός» για να πάρεις στα σοβαρά την ψυχική σου ασθένεια.

 

Έχω διαβάσει άπειρα άρθρα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς όταν πάσχει από μη ορατή ασθένεια όπως και για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος κρίνει την  «εγκυρότητα» της κατάστασής τους.

Επίσης, έχω διαβάσει σχετικά με ανθρώπους που δεν τους παίρνουν στα σοβαρά όταν εκφράζουν τις πιο ενδόμυχες, άσχημες σκέψεις τους στην οικογένεια, στους ειδικούς και στους φίλους τους.

Είμαι ψυχολόγος. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ξαναβρέθηκα με πολλούς άλλους επιστήμονες στο χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ερευνητές και καθηγητές). Η αφορμή της συνάντησής μας ήταν μία παρουσίαση ενός είδους θεραπείας και, όταν ο ομιλητής ξεκίνησε το λόγο του, μας ρώτησε το πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τον άνθρωπο. Κάποιος απάντησε ότι κάποιος άνθρωπος με ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ορισμένους τομείς της ζωής του. Άλλος απάντησε ότι οι ψυχικά ασθενείς υποφέρουν πολύ. Και ένας τρίτος είπε ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν λειτουργούν στην κοινωνία. Περίμενα κάποιον να το διαψεύσει αυτό. Όμως, αντίθετα, όλοι συμφώνησαν και ιδίως ο ομιλητής, ο οποίος απάντησε «πολύ σωστά».

Η καρδιά μου χτυπούσε πραγματικά πολύ δυνατά, εν μέρει επειδή δεν γνώριζα τους άλλους και, εν μέρει, επειδή υποφέρω από κοινωνική φοβία. Δεν είχα σκεφτεί να μιλήσω. Όμως, η καρδιά μου συνέχιζε να χτυπάει δυνατά γιατί είχα θυμώσει. Η δήλωση εκείνη και το γεγονός ότι δεν είχε καν αμφισβητηθεί είναι ακριβώς οι λόγοι που οι άνθρωποι «υψηλής λειτουργικότητας» με ψυχικές ασθένειες δεν λαμβάνονται πολλές φορές σοβαρά.

Είναι πραγματικά πολύ απλό. Σε έναν γενικώς αποδεκτό τρόπο ζωής, ο άνθρωπος ξυπνάει κάθε μέρα, είναι ευπαρουσίαστος, φροντίζει όσα πρέπει, τρώει και πηγαίνει να κοιμηθεί. Αυτή η διαδικασία γίνεται κάποιες φορές ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεται κανείς ψυχικά. Το να πει κανείς ότι είναι κάτι δύσκολο είναι λίγο, όμως δεν είναι ακατόρθωτο.

Αυτοί οι άνθρωποι «υψηλής λειτουργικότητας» δεν συμπεριφέρονται έτσι επειδή θέλους να κοροϊδέψουν τους άλλους αλλά γιατί θέλουν να είναι δημιουργικοί και να αποτελέσουν κομμάτι της κοινωνίας. Προσπαθούν τόσο σκληρά να νικήσουν τις ασθένειες ή τις διαταραχές τους. Δεν θέλουν να βασίζονται σε άλλους που θα τους φροντίζουν.

Επομένως, προκειμένου ένα άτομο «υψηλής λειτουργικότητας» να σας ζητήσει βοήθεια ή να παραδεχτεί στον εαυτό του και στους άλλους ότι δίνει μεγάλο αγώνα, χρειάζεται μεγάλη γενναιότητα. Αυτοί οι άνθρωποι πασχίζουν καθημερινά να συμβάλουν στη δημιουργία ενός «κανονικού» κόσμου για τον εαυτό τους και φοβούνται να παραδεχτούν ότι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια. Και όταν τελικά το κατορθώνουν, αντιμετωπίζονται με απόρριψη, λίγη κατανόηση, χωρίς καθόλου συμπόνια από ειδικούς στο χώρο της ψυχικής υγείας και αισθάνονται μεγάλη απόγνωση.

Ο συμβιβασμός μου με την καριέρα μου είναι ξεκάθαρος για μένα, όμως, πρέπει να παραδεχτώ πως νιώθω ευλογημένη (και καταραμένη) που τα βλέπω όλα αυτά καθώς εγώ η ίδια πασχίζω με τις δικές μου διαταραχές. Εάν δεν σας παίρνουν στα σοβαρά, η συμβουλή που σας δίνω είναι να εμπιστευτείτε τη γνώμη που έχετε για τον εαυτό σας καθώς κανείς δεν τον γνωρίζει καλύτερα από εσάς τους ίδιους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά τις δυσκολίες σας. Και, εάν το κάνουν, είναι πρόβλημά τους. Ψάξτε να βρείτε τον άνθρωπο που θα σας ακούσει και θα λάβει υπόψη τους τα αισθήματά σας. Μην νιώθετε αποθαρρημένοι ή προβληματικοί. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο όταν ζητάτε βοήθεια από κάποιον ειδικό στο χώρο της ψυχικής υγείας που θα έπρεπε να καταλαβαίνει αλλά δεν το κάνει. Και πάλι, το πρόβλημα έγκειται στον δικό τους τρόπο κατανόησης της ψυχικής σφαίρας του ανθρώπου.

Παρεμπιπτόντως, ναι, μίλησα. Παρόλο που ντρεπόμουν λιγάκι, διέψευσα εκείνο στο οποίο όλοι είχαν συμφωνήσει και τους είπα ότι είναι τρομερό λάθος να υποτιμάται η ύπαρξη ψυχικής ασθένειας στα άτομα υψηλής λειτουργικότητας. Πρόσθεσα πως η λειτουργικότητα είναι κάποιες φορές σύμπτωμα που εξαρτάται από την ασθένεια του ατόμου.

Ο ομιλητής δεν ήξερε τι να απαντήσει, οπότε συμφώνησε και συνέχισε παρακάτω…

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας -themighty.com

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika