Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙ

Όταν η αγκαλιά θεραπεύει τα παιδιά με αναπηρία!Η συγκινητική ιστορία και τα αλογάκια της ευτυχίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 slide_406678_5086638_free.jpg

Όταν η αγκαλιά θεραπεύει τα παιδιά με αναπηρία!Η συγκινητική ιστορία και τα αλογάκια της ευτυχίας

H ιστορία των θεραπευτικών αλόγων-μινιατούρα καθώς και το πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα θυμίζει ευφάνταστο σενάριο. Οι ευεργετικές ικανότητες των ζώων σε ηλικιωμένους, ασθενείς, άτομα με ειδικές νοητικές και ψυχικές ανάγκες είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Τα αλογάκια-μινιατούρες όμως, είναι εκπαιδευμένα από ειδικούς ψυχοθεραπευτές και εκπαιδευτές μόνο για ένα σκοπό: να ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο.

Η ιστορία του πως βρέθηκαν στην Ελλάδα είναι από σουρεαλιστική ως συγκινητική. Τέσσερα χρόνια πριν η κα Μίνα Καραγιάννη ανακάλυψε τυχαία ένα αλογάκι σε μια εγκαταλελειμμένη αυλή ανάμεσα από δυο φωταγωγούς στην Καλλιθέα. «Είχα πάει να δω μια θεία μου που μένει στην Καλλιθέα όταν είδα 2 ματάκια να με κοιτάνε πίσω από κάτι κάγκελα . Νόμιζα ότι ήταν σκύλος». Όταν ρώτησε στη γειτονιά της είπαν ότι το άλογο ήταν εκεί 2 ολόκληρα χρόνια. «Του πετάμε που και που ξερό ψωμί» της είπαν. Ο ιδιοκτήτης το είχε παρατήσει εκεί και περνούσε που και που μόνο για να του δίνει φαγητό. Μετά από μεγάλη προσπάθεια κι αρκετό καιρό η κα Καραγιάννη κατάφερε να πάρει το άλογο από τον ιδιοκτήτη «Αρχικά ήθελα να το χαρίσω σε κάποιο ιππικό όμιλο αλλά κανείς δεν το έπαιρνε γιατί ήταν επιβήτορας». Ο Μπίλυ, κατέληξε να μένει στο οικογενειακό κτήμα της κας Καραγιάννη στη Ραφήνα και να γίνει μέλος της οικογένειάς της. Όταν κάποια στιγμή έψαξε να του βρει παρέα έπεσε πάνω στο Gentle Carousel, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών που λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια. Σκοπός τους είναι να χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα αλογάκια για να βοηθούν ασθενείς και ευπαθείς ομάδες- σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα για την προστασία παιδιών με τραυματικές εμπειρίες, κέντρα αποθεραπείας θυμάτων από ατυχήματα ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, ασθενείς υπό θεραπεία καρκίνου και πολλά άλλα.

Mετά από απίστευτη επιμονή, και με τεράστιο προσωπικό κόστος κατάφερε να φέρει έξι θεραπευτικά αλογάκια στην Ελλάδα από τη Φλόριντα και από τότε τα πηγαίνει δωρεάν σε νοσοκομεία, ιδρύματα και γηροκομεία. «Έχουμε δει σχεδόν 4000 παιδιά μέσα σε δεκατρείς μήνες», λέει. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για την κα Καραγιάννη, η οποία παλεύει για να συνεχίσει το έργο της έχοντας αφιερώσει άπειρο χρόνο και ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται υποστήριξη και χορηγούς για να συνεχίσει το έργο της. Ένας τρόπος είναι οι χορηγίες από εταιρίες. Ο δεύτερος τρόπος είναι με ένα πρόγραμμα με υγιή παιδιά στα σχολεία που μπορούν να στηρίξουν με εκπαιδευτικά προγράμματα και μπορούν να γίνουν είτε στο χώρο του Gentle Carousel στη Ραφήνα είτε παρακολουθώντας το έργο που κάνουν τα αλογάκια σε ιδρύματα και νοσοκομεία, μαθαίνοντας με τον τρόπο αυτό την αξία της προσφοράς. Ως προς το παρόν όπως λέει και η κα Καραγιάννη «Όλοι λένε μπράβο αλλά κανείς δε βοηθάει»
Πήγαμε μαζί της σε μια επίσκεψη με 2 θεραπευτικά άλογα (την Ήβη και την Καλυψώ) στην ΕΛΕΠΑΠ για να δούμε τι ακριβώς κάνουν τα αλογάκια.

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC

Αυτή είναι η Ήβη, ένα από τα έξι αλογάκια του Gentle Carousel στην Ελλάδα. Tα θεραπευτικά αλογάκια θέλουν ειδικη περιποίηση και έχουν μεγάλο κόστος γιατί είναι ιδιαίτερα ντελικάτα: χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις με εξαντλητική καθαριότητα και θερμαινόμενους στάβλους καθώς και πολύ προσωπικό.

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα. Παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά με κινητικές αναπηρίες και ανατπυξιακές δυσκολίες από το 1937. Εμείς επισκεφτήκαμε το κτίριο της Αθήνας στην όδο Κόνωνος στο Παγκράτι.

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Δυο από τα 6 αλογάκια, βγαίνουν από το ασανσέρ της ΕΛΕΠΑΠ με τους εκπαιδευτές τους. Ένα από τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που έχουν τα θεραπευτικά αλογάκια είναι ότι ακριβώς λόγω του μέγεθους τους και της εκπαιδευσης τους μπορούν να επισκεφτούν ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη κινητικότητα σε ιδρύματα και νοσοκομεία. Είναι εκπαιδευμένα να μπάινουν μέχρι και σε ασανσέρ, και να κινουνται με προσοχή αναμεσα σε καρδιογραφους, μηχανήματα και μοναδες εντατικης θεραπειας

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Στις εγκαταστάσεις του Παγκρατίου πηγαινοέρχονται 150-200 παιδιά κάθε ηλικίας: από νεογέννητα βρέφη εως 16χρονους, ενώ εξυπηρετείται κι ένα γκρουπ ενηλίκων που έχουν υποστεί ζημιές από ατυχήματα.

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Η αντίδραση των παιδιών ήταν συγκινητική. Με το που άνοιξε η πόρτα του ασανσέρ έτρεξαν όλο χαρά να χαϊδέψουν τα αλογάκια.

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Εκτός από τα παιδιά ενθουσιασμένο ήταν και το προσωπικό που τα προσέχει. Η ΕΛΕΠΑΠ απασχολεί πάνω από 200 άτομα όλων των ειδικότητων

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Η Καλυψώ λίγο πριν τα παιδιά αρχίσουν το τραγούδι.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αξεσουάρ τους δεν υπάρχουν καν στην Ελλάδα και πρέπει να παρραγελθούν ειδικά για την περίσταση. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό τους: Eπειδή δεν ιππεύονται κι έτσι δεν καίνε θερμίδες τα αλογάκια πρέπει να τρώνε φαγητό με χαμηλά λιπαρά και πρωτεϊνες και εμπλουτισμένο με ειδικές βιταμινες.

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Tην ώρα που μια εθελοντής παίζει μουσική σε ενα συνθεσάιζερ τα παιδιά τραγουδούν και χτυπάνε παλαμάκια: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο/δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση./Παίρνω φως απ’ τον ήλιο και φτιάχνω την αγάπη/και μου λες πως σ’ αρέσει».

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Τα παιδιά συνεχίζουν το τραγούδι αν και το ενδιαφέρον τους μονοπωλούν τα αλογάκια. Στο βάθος διακρίνονται η αντιπρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ηρώ Κόβα και η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Μαριάννα Μόσχου.

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Η ΕΛΕΠΑΠ βοηθάει πάνω από 1500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα και έχει ενα προυπολογισμό της τάξεως των 7 εκ ευρώ που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες και χορηγούς- ενω παίρνει και μια μικρή επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος. Χρειάζεται πάντα τη βοήθεια όλων μας.

 

Νίκος Λυμπερτάς/ SOOC
Από αριστερά προς τα δεξια: Η κα Ηρώ Κόβα (αγκαλιά με την Ήβη), η κα Ευγενία Χανδρή (αγκαλιά με την Καλυψώ), και η κα Μίνα Καραγιάννη

Magic Garden/ Gentle Carousel Greece
Ηλία Καραγιάννη 2, Ραφήνα , τηλ. 22940 23747, κιν.6946005105

Στηρίξτε το έργο της ΕΛΕΠΑΠ εδώ

www.huffingtonpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας