Newsitamea.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΩΦΩΣΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ένας ξένος μού είπε: «Αλλά, δεν μοιάζεις με κωφή»!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν ένας ξένος μού είπε: «Αλλά, δεν μοιάζεις με κωφή».

Έχετε πει ποτέ σε μία αεροπορική εταιρεία ότι έχει απώλεια ακοής και σας έφεραν αναπηρικό αμαξίδιο; Ή, έχετε ζητήσει μία απομαγνητοφώνηση των όσων λέει ο ξεναγός σε ένα μουσείο και σας έφεραν ένα κείμενο στην Braille; Όταν ακούω περιστατικά σαν και αυτά, πραγματικά εκπλήσσομαι με την άγνοια του κόσμου σχετικά με την κώφωση και αναρωτιέμαι για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι κωφοί για να τους διδάξουμε.

Όμως, τι μπορεί να πει κανείς όταν αυτού του είδους η συμπεριφορά προέρχεται από κάποιον που θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα; Από κάποιον του οποίου μέλος της οικογένειας πάσχει από απώλεια της ακοής; Εκεί, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Πρόσφατα, παρακολούθησα μία θεατρική παράσταση με ανοιχτούς υπότιτλους για άτομα με απώλεια ακοής. Στο διάλειμμα, μιλούσα για τους υπότιτλους στο σύζυγό μου και ο κύριος που καθόταν από πίσω μου πρέπει να με άκουσε. «Γιατί ενθουσιάστηκες τόσο πολύ με τους υπότιτλους;», με ρώτησε. Ενθουσιάστηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να εκθειάσω τη χρησιμότητα των υπότιτλων και να ενημερώσω για το τι εστί κώφωση. Του εξήγησα ότι έχω απώλεια ακοής και πως οι υπότιτλοι με βοηθούν να παρακολουθήσω το διάλογο που ίσως να μην καταλάβαινα αλλιώς. Πραγματικά με βοηθούν να απολαμβάνω τις θεατρικές παραστάσεις.

«Αλλά, δεν μοιάζεις με κωφή», μου απάντησε. «Φοράς ακουστικά;». «Ναι», του απάντησα. «Δύο». Στη συνέχεια, γύρισα να μιλήσω σε κάτι άλλα άτομα που γνώριζα. Αργότερα, ο άντρας εκείνος μου ξαναμίλησε. Ήθελε να μάθει εάν είχα πάει εκεί με εκείνα τα άτομα με τα οποία μιλούσα. Ούτε εκείνοι έμοιαζαν με κωφοί. Και όλοι μας μιλούσαμε πολύ καθαρά για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα κώφωσης.

Είχα αρχίσει να ενοχλούμαι. Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι δεν είναι απαραίτητο κάποιος να μοιάζει με κωφός; Τα άτομα με απώλεια ακοής είναι και νέα και μεγαλύτερα σε ηλικία, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και συστήματος αξιών. Δεν μοιάζουμε μεταξύ μας. Απλώς δεν μπορούμε να ακούσουμε. Παρόλη την ενόχλησή μου, αποφάσισα να συνεχίσω να του μιλάω για να τον βοηθήσω να αποβάλει τις λανθασμένες αντιλήψεις που είχε, όπως και πολλοί άλλοι, σχετικά με την απώλεια της ακοής.

Στο τέλος, μίλησε ανοιχτά. Αποδείχθηκε πως αυτός ο κύριος είχε άμεση εμπειρία με την απώλεια της ακοής. Ο αδερφός του γεννήθηκε κωφός και συνάντησε πολλές δυσκολίες καθώς μεγάλωνε, καθώς ήταν στιγματισμένος. Πέρασε δύσκολα στο σχολείο και σε ακαδημαϊκό και σε κοινωνικό επίπεδο. Η κώφωση δυσκόλεψε πολύ τη ζωή του. Πρόσφατα μόνο βελτιώθηκε η κατάστασή του, όταν έβαλε κοχλιακό εμφύτευμα, σε ηλικία 65 ετών.

Άρχισα να τον συμπονώ περισσότερο. Ίσως απλώς να ένιωθε θυμωμένος με τους ανθρώπους που φέρθηκαν άσχημα στον αδερφό του ενώ μεγάλωνε ή ίσως να ζήλευε εμάς τους κωφούς που απολαμβάναμε με χαρά ένα βράδυ στο θέατρο, κάτι που ο αδερφός του δεν γεύτηκε ποτέ.

Τι αποκόμισα από αυτήν την εμπειρία; Νιώθω ευγνώμων που τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ για τους κωφούς τα τελευταία χρόνια. Όμως, ταυτόχρονα είναι φανερό ότι πρέπει να γίνουν και πολλά περισσότερα στο μέλλον.

Αναγνώστες, εσείς «μοιάζετε κωφοί»;

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας themighty.com

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika