Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Οσφυαλγία: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οσφυαλγία: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Οκτώ στους δέκα ενήλικους θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στην οσφυϊκή χώρα, δηλαδή χαμηλά στη μέση.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα το οποίο περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να τον καθηλώσει.

Η οσφυαλγία δεν αποτελεί από μόνη της νόσημα, αλλά είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες καταστάσεις.

 

Ποιες παθήσεις μπορεί να συνοδεύονται από οσφυαλγία

Διάταση ή τραυματισμός των οσφυϊκών μυών

Είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού κατά τη διάρκεια κάποιου σπορ, αλλά και έντονης φόρτισης της σπονδυλικής στήλης, είτε λόγω κακής τεχνικής κατά την ανύψωση βαρέων αντικειμένων είτε λόγω παχυσαρκίας.

Τραυματισμός σπονδύλου

Κατάγματα κάποιων σπονδύλων (π.χ. ύστερα από κάποιο πέσιμο ή λόγω οστεοπόρωσης) ή ανάπτυξη οστεοφύτων (τα γνωστά «άλατα») εκδηλώνονται καταρχάς με έντονη οσφυαλγία.

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες

Ρευματικά νοσήματα που προσβάλλουν τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων και εκτός από τα άλλα συμπτώματα προκαλούν και πόνο στη μέση.

Πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την οσφυαλγία με τη δισκοπάθεια. Όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μετατοπίζεται, τότε πιέζει παρακείμενα νεύρα και προκαλείται το έντονο αίσθημα του πόνου. Επειδή μάλιστα τα νεύρα αυτά καταλήγουν στα κάτω άκρα, παρατηρείται επέκταση του πόνου προς την οπίσθια επιφάνεια του ενός ή και των δύο ποδιών, οπότε το σύμπτωμα ονομάζεται οσφυοϊσχιαλγία.

Ανάπτυξη όγκου ή μετάσταση στη σπονδυλική στήλη

Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι ύπουλη και πολλές φορές μπορεί να προηγηθούν άλλα συμπτώματα, λιγότερο έντονα και λιγότερο σαφή, όπως απώλεια βάρους, αδυναμία κ.λπ.

Λοίμωξη

Η λοίμωξη μπορεί να αφορά στο μεσοσπονδύλιο διάστημα, στο σπόνδυλο (οστεομυελίτιδα) ή στο νεφρό (πυελονεφρίτιδα).

Νεφρολιθίαση

Η ανάπτυξη πέτρας στο νεφρό εκδηλώνεται με πόνο στη μέση.

Οσφυαλγία

Χαρακτηρίζεται από άλγος στην περιοχή της μέσης που ποικίλει σε ένταση και διάρκεια με αιφνίδια συνήθως έναρξη μετά από άρση βάρους ή απότομη κίνηση ή ακόμα και χωρίς ιστορικό τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να περιορίζεται τοπικά και να συνδυάζεται με ευαισθησία της περιοχής ή να αντανακλά στα κάτω άκρα όταν υπάρχει δισκοκήλη που προκαλεί πίεση σε μια νευρική ρίζα, ενώ σημαντικά μπορεί να περιοριστεί η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.
Απαντάται πολύ συχνά καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό 50% του ενήλικου πληθυσμού κάθε χρόνο, ενώ σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το 84% των ενηλίκων θα παρουσιάσουν πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η συμπτωματολογία θα αυτοπεριοριστεί ωστόσο ορισμένες φορές κάποιοι ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πόνο πέραν της οξείας φάσης που διαρκεί 4 εβδομάδες, θα περάσουν στην υποξεία (4-12 εβδομάδες), ενώ ένα μέρος αυτών των ασθενών θα αναπτύξει χρόνιο πόνο με συμπτώματα που επιμένουν πάνω από 3 μήνες.

Αίτια

Ο πόνος της οσφυαλγίας υποδηλώνει λειτουργικές διαταραχές που αποδίδονται σε κάποια αίτια .Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι ποικίλα και συνήθως οφείλονται σε καλοήθη μυοσκελετικά προβλήματα όπως σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κα. Συχνά παρατηρείται στένωση των κατώτερων οσφυϊκών μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, σε έναν οι περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους ,που μπορεί να συνοδεύεται από εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, γεγονός που προκαλεί αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και πιθανή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.
Άλλες αιτίες ενδέχεται να είναι τραυματικές με διάταση ή ρήξη μυϊκών ινών και συνδέσμων, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλόλυση, γενετικές διαφοροποιήσεις, ενώ για την οσφυαλγία μπορεί ακόμα να ευθύνονται φλεγμονώδεις παθήσεις, πρωτοπαθείς νεοπλασίες ( μυέλωμα ή νευρίνωμα) , δευτεροπαθείς μεταστατικές εντοπίσεις στη σπονδυλική στήλη ή μετεγχειρητικά σύνδρομα πόνου.

Διάγνωση

Για την σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον ειδικό ιατρό. Εκείνος θα κρίνει την αναγκαιότητα διενέργειας απεικονιστικών εξετάσεων ανάλογα της κλινικής μας εικόνας που μπορεί να αφορούν από την απλή ακτινογραφία μέχρι την αξονική ή μαγνητική τομογραφία αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις ανάλογα με την συμπτωματολογία , ενώ οπού κρίνεται αναγκαίο πρέπει γίνεται παραπομπή για χειρουργική επέμβαση και περαιτέρω αποκατάσταση του προβλήματος.

www.hygeia.gr , www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea