Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Οσφυαλγία – Ισχιαλγία: Πότε πρέπει να ανησυχούμε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οσφυαλγία – Ισχιαλγία: Πότε πρέπει να ανησυχούμε

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία είναι πολύ κοινά προβλήματα, που όλοι λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει κατά καιρούς. Εύλογα, λοιπόν, δεν προξενούν ιδιαίτερη ανησυχία. Όμως, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να υποκρύπτουν ένα σοβαρότερο πρόβλημα και μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας. Ποιες είναι, λοιπόν, οι ενδείξεις που πρέπει να μας ανησυχήσουν και πότε θα πρέπει να αποτεινόμαστε σε ειδικό γιατρό;

Με τη σημερινή πρόοδο της επιστήμης τα συχνά προβλήματα στη μέση, όπως η οσφυαλγία και η ισχιαλγία, δε θα πρέπει να δημιουργούν φόβο στους ασθενείς όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής επιβάλλεται να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο γιατρό στον κατάλληλο χρόνο, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Ο όρος οσφυαλγία σημαίνει απλά «πόνος στην περιοχή της οσφύος», δηλαδή χαμηλά στη μέση. Η οσφυαλγία είναι πολύ συχνή πάθηση. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρίσεις περνούν με απλή φαρμακευτική αγωγή σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η οσφυαλγία οδηγεί σε παρατεταμένα προβλήματα.

Στις περιπτώσεις όπου ο πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν υποτροπιάζει συχνά (πάνω από δυο-τρεις φορές το χρόνο), είναι σημαντικό ο ασθενής να ζητήσει βοήθεια από τον εξειδικευμένο γιατρό. Είναι επίσης απαραίτητο να απευθυνθούμε αμέσως στο γιατρό αν ταυτόχρονα με την οσφυαλγία υπάρχει και πόνος στην κοιλιά, πυρετός ή δέκατα, σταδιακή μυϊκή αδυναμία στα πόδια, ανεξήγητη απώλεια βάρους, ανορεξία ή πόνος τη νύχτα, δυσκολία στον ύπνο.

Σε όλες τις περιπτώσεις οσφυαλγίας ο ασθενής, με τη σωστή πληροφόρηση και τη συμβουλή που θα πάρει από τον εξειδικευμένο γιατρό, θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση και ειδική θεραπεία ή όχι. Η χειρουργική λύση χρειάζεται σε σχετικά λίγες περιπτώσεις.

Η σημερινή εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας μάς έχει δώσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης καταστάσεων που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του μεσοσπονδύλιου δίσκου (όπως η δισκοπλαστική με έγχυση gel) χωρίς χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη «κλασικών» χειρουργικών μεθόδων (όπως η σπονδυλοδεσία) έχει επιτρέψει την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση πλήθους «δύσκολων» προβλημάτων σε κέντρα όπου υπάρχει εξειδίκευση και η σχετική εμπειρία.

Η ισχιαλγία

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα που μπορεί να ανησυχήσει τον ασθενή είναι η ισχιαλγία. Ο πόνος στο πόδι που ξεκινά από την περιοχή του γλουτού (ισχίου) και συνεχίζει έως το άκρο πόδι είναι αυτό που ονομάζουμε ισχιαλγία και οφείλεται σε πίεση μιας ρίζας του ισχιακού νεύρου από κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή υπαισθησία του ποδιού και μυϊκή αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο περπάτημα.

Τις περισσότερες φορές ο πόνος υποχωρεί σε λίγες μέρες ή σε λίγες βδομάδες, χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία, εκτός από φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής μπορεί σταδιακά να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Φυσικά οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει να αποφεύγονται για κάποιο διάστημα. Η πιθανότητα υποτροπής της ισχιαλγίας είναι περίπου 10%-20%.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής πρέπει να ζητήσει οπωσδήποτε τη συμβουλή ορθοπαιδικού χειρουργού ή νευροχειρουργού εξειδικευμένου στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης.

Αυτό θα χρειαστεί όταν ο πόνος δεν υποχωρεί, είναι έντονος και παρατείνεται περισσότερο από τρεις τουλάχιστον μήνες χωρίς σημάδια βελτίωσης και αντιθέτως επιδεινώνεται ή ακόμα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία στο πόδι.

Ο λόγος για τον οποίο ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό όταν το πρόβλημα της ισχιαλγίας επιμένει για μακρύ χρονικό διάστημα ή επιδεινώνεται, είναι κυρίως για να αποφύγει σοβαρές μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκληθούν από παρατεταμένη σοβαρού βαθμού πίεση του ισχιακού νεύρου. Αν παράλληλα με τον πόνο, το μούδιασμα ή την αδυναμία στο πόδι υπάρχει και δυσκολία στην ούρηση, υπάρχει η πιθανότητα κάποια μεγάλη κεντρική κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου να πιέζει τα νεύρα που είναι απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως η ούρηση, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μόνιμες βλάβες.

Αν συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον ειδικό γιατρό το συντομότερο. Η σύγχρονη θεραπεία της επίμονης και σοβαρής ισχιαλγίας είναι η χειρουργική μικροδισκεκτομή. Η επέμβαση αυτή γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα σαν χειρουργείο ημέρας, δηλαδή χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο, και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι το ίδιο απόγευμα χωρίς πόνο.

Γράφει ο Ιωάννης Καρνέζης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιστ. Συνεργάτης Νευροχειρουργικής Κλινικής  ΥΓΕΙΑ

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.hygeia.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea