Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΑΙΔΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Down!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20130918_1156341

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Down!

Το σύνδρομο Down λεγόταν και μογγολισμός. Είναι μια γεννητική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από σωματικές διαφοροποιήσεις, καθώς και νοητική στέρηση. Το παιδί με σύνδρομο Down έχει συνολικά 47 αντί για 46 χρωματοσώματα. Είναι αλήθεια ότι μια μεγαλύτερη γυναίκα είναι πιθανότερο να γεννήσει παιδί με σύνδρομο Down από μια νεότερη. Αν μια γυναίκα έχει ήδη ένα παιδί με σύνδρομο Down είναι πιθανότερο να αποκτήσει και άλλα. Τα παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο είναι συνήθως ευχάριστα, υπερβολικά στοργικά και σπάνια είναι ανυπάκουα ή επιθετικά και δεν έχουν νευρικές κρίσεις ή δυσκολίες συμπεριφοράς. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο Down. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με αμνιοκέντηση ή με άλλη προγεννητική διάγνωση.

Οι γονείς ενός παιδιού με σύνδρομο Down, αλλά και γενικότερα αυτών με «ειδικές ικανότητες» θα περάσουν από μια σειρά ψυχολογικών διαδικασιών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον πόνο κα τον θυμό που συνήθως δημιουργούνται.

Η Εlizabeth Kubler-Ross έχει περιγράψει 5 ψυχολογικά στάδια από τα οποία «περνάει» το άτομο που αντιμετωπίζει μια τραυματική εμπειρία, που μπορεί να περιγραφεί τόσο επώδυνη όσο και ο θάνατος. Το πρώτο στάδιο το ονομάζει άρνηση – οι γονείς αρνιούνται το επώδυνο γεγονός, π.χ. δεν το συζητούν, αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του παιδιού ή ακόμα εγκαταλείπουν το προβληματικό περιβάλλον.
Στο δεύτερο στάδιο, το αρνητικό συναίσθημα του θυμού διακατέχει τους γονείς, με συμπτώματα όπως επιθετικότητα, σαρκασμός, ειρωνεία και εμμονές σκέψεις, π.χ γιατί εγώ; γιατί αυτό έπρεπε να γίνει σ’ εμένα;
Στο τρίτο στάδιο οι γονείς αισθάνονται θλίψη, κατάθλιψη, άρνηση να συμμετέχουν στην καθημερινότητα.

Στο τέταρτο στάδιο ένας πολύπλοκος μηχανισμός μπαίνει σε λειτουργία, κατά τον οποίο οι γονείς αρχίζουν να ελπίζουν σε μια βελτίωση, σε ένα «θαύμα» που θα λύσει το πρόβλημα. Σ’ αυτό το στάδιο, π.χ μπορεί να προσεύχονται και να συνομιλούν με τον θεό.

Στο τελευταίο πέμπτο στάδιο ο μηχανισμός της αποδοχής μπαίνει σε λειτουργία. Οι γονείς αρχίζουν να δέχονται το οδυνηρό γεγονός της γέννησης ενός «όχι φυσιολογικού» παιδιού.
Η διαδικασία αυτών των πέντε σταδίων λειτουργεί σαν προστατευτικός αμυντικός μηχανισμός για να μπορέσει το άτομο να ξεπεράσει το τραυματικό γεγονός. Δεν είναι απαραίτητο το άτομο να περάσει και από τα πέντε στάδια, αφού συχνά βλέπουμε κάποιον να αφήνει πίσω του κάποιο από αυτά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το υποσυνείδητό μας δημιουργεί αυτούς τους μηχανισμούς άμυνας για να δοθεί η ευκαιρία στο συνειδητό μέρος του εαυτού μας να ξεπεράσει επιτυχώς τις δυσκολίες. Όλα τα στάδια θεωρούνται φυσιολογικά.

Για πολλά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι η ηλικία της μητέρας (μεγαλύτερη των 35 για την εγκυμοσύνη ) είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή του συγκεκριμένου συνδρόμου.
Για την έγκαιρη διάγνωση με σκοπό την πρόληψη και ενώ η μητέρα βρίσκεται στον 6ο περίπου μήνα εγκυμοσύνης, οι γιατροί συνιστούν την αμνιοκέντηση, έτσι ώστε να διαπιστωθεί και να δοθεί στη μητέρα η επιλογή διακοπής κύησης.

Έρευνες των τελευταίων χρόνων επίσης δείχνουν ότι η πολύ νεαρή ηλικία της μητέρας είναι επίσης ένας παράγοντας υψηλού κινδύνου. Το χαμηλό επίπεδο των οιστρογόνων της γυναίκας, τα οποία περιπλέκονται σε μια σειρά από πολύπλοκους βιοχημικούς μηχανισμούς τελικά μπορεί να προκαλέσουν την τριχρωμία στο 21ο ζεύγος των χρωμοσωμάτων. Έρευνες της δεκαετίας του 1980 αναφέρθηκαν στην πιθανή εμπλοκή του γενετικού κώδικα της μητέρας, ενώ και το είδος του σπέρματος του πατέρα και η ηλικία του ίδιου ευθύνονται για το 25% της εμφάνισης του συνδρόμου.

Έαν το σύνδρομο στο παιδί διαγνωσθεί έγκαιρα (δηλαδή προληπτικά), τότε οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το παιδί τους που έχει «ειδικές ικανότητες». Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και ρυθμό. Όλα τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να εκπαιδευτούν με τον καλύτερο και δυνατότερο τρόπο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι με συνέπεια, υπομονή, αγάπη και εκπαίδευση, τα παιδιά αυτά μπορούν να αυξήσουν τον βαθμό ευφυΐας τους κατά 6-10 βαθμούς. Το ειδικό σχολείο για το παιδί, η μεθόδευση των προβλημάτων από τον ειδικό για τους γονείς θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του παιδιού και της οικογένειας.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: sigmalive.com
ΑΝΔΡΕΑΣ Φ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας