Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η ώρα της ημέρας επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Xapia xeri nero

Η ώρα της ημέρας επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

Η ώρα της ημέρας μπορεί να καθορίζει την αποτελεσματικότητα εκατοντάδων ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων, τα οποία επηρεάζονται από το βιολογικό μας ρολόι, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Αν και είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως μερικά φάρμακα, όπως οι στατίνες και η ασπιρίνη, είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται το βράδυ, η νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αυτό ισχύει για εκατοντάδες άλλα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βασίζουν το εύρημά τους στην «χαρτογράφηση» των γονιδίων συγκεκριμένων οργάνων και ιστών του σώματος και στην καταγραφή της ημερήσιας και νυκτερινής δραστηριότητάς τους – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Το ήπαρ απεδείχθη ότι έχει το «πιο ρυθμικό» βιολογικό ρολόι, με την ενεργητικότητά του να είναι μέγιστη το βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ οι νεφροί μετά τις 6 το απόγευμα. Τα επινεφρίδια έχουν την μέγιστη δραστηριότητα νωρίς το πρωί, λίγο μετά τις 6, ενώ οι πνεύμονες το μεσημέρι και η καρδιά το πρωί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φάρμακα που στοχεύουν αυτά τα γονίδια θα δρουν διαφορετικά αναλόγως με την ώρα της ημέρας που λαμβάνονται.

Πολλά φάρμακα, εξάλλου, έχουν περιορισμένο χρόνο δράσεως, γεγονός που σημαίνει ότι έχει ζωτική σημασία να λαμβάνονται την ώρα που θα είναι πιο αποτελεσματικά, ενώ αν ληφθούν την εντελώς αντίθετη ώρα δεν θα επιδράσουν καθόλου.

Την άποψη αυτή τεκμηρίωσαν σε πειράματα σε ποντίκια, που έδειξαν ότι τα 119 από τα 250 φάρμακα που υπάρχουν στη λίστα των «απαραίτητων φαρμάκων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και τα 56 από τα 100 φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, επηρεάζονται από την ώρα λήψης τους.

«Για τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα ήταν άγνωστο ότι επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Χότζενις, καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο. «Επειδή έως πρότινος δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία στη χρονοβιολογία, δεν έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα, ο μεταβολισμός και η τοξικότητα των περισσότερων φαρμάκων κατά τις διαφορετικές ώρες της ημέρας».

Και συνέχισε: «Για τα περισσότερα φάρμακα, πρέπει να διεξαχθούν πλήρεις έρευνες σε ζώα και μετά κλινικές μελέτες, αλλά τώρα ξέρουμε πότε είναι πιθανότερο να δρουν και πότε όχι.

»Η χαμηλή δόση ασπιρίνης λ.χ. για μείωση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να λαμβάνεται πριν από το νυκτερινό ύπνο, αλλά τουλάχιστον το 50% των ασθενών την παίρνουν το πρωί.

»Αντίστοιχα, ο ένας στους έξι ασθενείς που παίρνουν στατίνες, δεν τις λαμβάνουν τη σωστή ώρα, δηλαδή το βράδυ».

Παρότι η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), διεξήχθη στα τρωκτικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Και εκτιμούν πως όταν αρχίσει να συγχρονίζεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων με την λειτουργία του εκάστοτε οργάνου, θα υπάρξουν οφέλη όπως αυξημένη αποτελεσματικότητα της αγωγής, καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών σε αυτήν, λιγότερες αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων και καλύτερη ρύθμιση δεκάδων νοσημάτων με χαμηλότερο κόστος.

Πηγή : Web Only

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea