Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η ομάδα αίματος «προβλέπει» τον κίνδυνο εμφράγματος & εγκεφαλικού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει σε ποια ομάδα αίματος ανήκει, καθώς αυτή καθορίζει από ποια ή ποιες ομάδες μπορεί να λάβει αίμα σε περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μια χειρουργική επέμβαση.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει και ένας ακόμη σημαντικός λόγος να γνωρίζουμε την ομάδα αίματός μας, αφού μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συνδέεται επίσης με την καρδιαγγειακή υγεία.

Η ομάδα αίματος «προβλέπει» τον κίνδυνο εμφράγματος & εγκεφαλικού

Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, έπειτα από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) παλαιότερων ερευνών σε συνολικό δείγμα 1.362.569 ανθρώπων, υπέδειξαν ότι οι ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Με άλλα λόγια, κάπως προστατευμένοι από τέτοιες καρδιαγγειακές επιπλοκές φαίνεται πως είναι μόνο όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0.

Πιο συγκεκριμένα, τα στεφανιαία περιστατικά (έμφραγμα ή στηθάγχη) στην ομάδα αίματος 0 ήταν 1,4% και στις υπόλοιπες ομάδες αίματος 1,5%, ενώ οι καρδιαγγειακές επιπλοκές στην ομάδα 0 ήταν 2,3% και στις υπόλοιπες ομάδες 2,5%. Δεν εντοπίστηκε αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ως προς τον αριθμό θανατηφόρων περιστατικών.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τα παραπάνω ευρήματα σχετίζεται με τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που προωθούν την πήξη του αίματος στις ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει και ενισχύει παλαιότερα αντίστοιχα ευρήματα, τα οποία είχαν υποδείξει ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας για τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος ΑΒ, με τον εκτιμώμενο κίνδυνο να είναι αυξημένος κατά 23% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Δεδομένου ότι η ομάδα αίματος αποτελεί μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου (καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας), τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες αίματος πρέπει να υιοθετούν επιπρόσθετα καρδιοπροστατευτικά μέτρα, όπως η υγιεινή διατροφή, η καλή διαχείριση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης και η τακτική σωματική άσκηση, προκειμένου να αποφύγουν σοβαρές και ενδεχομένως θανατηφόρες επιπλοκές.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika