Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως εμφράγματος και εγκεφαλικού, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε 11 προγενέστερες μεγάλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι δεν είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν στεφανιαίο ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ιδίως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι στις ομάδες αυτές είναι αυξημένα τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος.

Ευτυχώς, όμως, η θνησιμότητα από αυτού του είδους τα επεισόδια δεν φάνηκε να αυξάνεται αναλόγως με την ομάδα αίματος, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τέσσα Κόουλ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας (WCAHF) που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας στο Παρίσι.

Όπως εξήγησε η δρ Κόουλ, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν, από τους εθελοντές των 11 μελετών, οι 519.743 είχαν ομάδα αίματος Ο και περισσότεροι από 771.000 είχαν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ.

Σε όσους είχαν ομάδα αίματος Ο καταγράφηκαν 7.220 καρδιαγγειακά επεισόδια, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες μαζί καταγράφηκαν 11.437 επεισόδια, με τους ερευνητές να υπολογίζουν ότι οι εθελοντές με ομάδα αίματος Ο είχαν 9% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν στεφανιαίο επεισόδιο ή οποιοδήποτε άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο (π.χ. στηθάγχη, εγκεφαλικό).

Η διαφορά όμως ήταν ιδιαιτέρως εμφανής στην περίπτωση του εμφράγματος, τόνισε η δρ Κόουλ.

Στην πραγματικότητα, ενώ μεταξύ των εθελοντών με ομάδα αίματος Ο καταγράφηκαν 14 εμφράγματα ανά 1.000 συμμετέχοντες, στους εθελοντές με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ καταγράφηκαν 15 εμφράγματα ανά 1.000 συμμετέχοντες.

Η διαφορά μοιάζει μικρή, αλλά αν εφαρμοστεί στον γενικό πληθυσμό τότε αφορά εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, πρόσθεσε η δρ Κόουλ.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea