Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ιχθυέλαιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ιχθυέλαιο

Είναι ένα θαύμα της φύσης όμως το χρησιμοποιείς σωστά;

Είναι γεγονός πως κάποιοι δεν βλέπουν αποτελέσματα από τη χρήση ιχθυελαίου. Αυτό ωστόσο συμβαίνει γιατί… τους λείπουν μερικά «κομμάτια του παζλ». Ας μιλήσουμε όμως με δεδομένα:

Α) Υπάρχουν υπερβολικά πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στη διατροφή μας. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονές, αναρίθμητα νοσήματα, αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία. Υπάρχουν υπερβολικά λίγα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή μας. Ο ρόλος τους συνίσταται στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Β)Τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χώρο στην κυτταρική μεμβράνη. Δεν μπορεί κάποιος να προσλαμβάνει απλώς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και να περιμένει να μεταβληθεί η αναλογία χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ιχθυέλαιο

Κάτι που επίσης δεν ήξερες όμως είναι πως, τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανταγωνίζονται για χώρο στην κυτταρική μεμβράνη και, συνεπώς, για να προσελκύσουν την προσοχή των διαφόρων ενζύμων που προάγουν ή καταστέλλουν τη φλεγμονή.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι τα δομικά στοιχεία μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή, οι οποίες ευνοούν τον σχηματισμό θρόμβων από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό που θα πρέπει να σου προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, είναι το τροποποιητικό γονίδιο που προάγει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή συνδέεται ύπουλα και στενά με τουλάχιστον 100 από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων της καρδιοπάθειας, του καρκίνου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της νόσου του Αλτσχάιμερ και οποιασδήποτε δυσμενούς αυτοάνοσης διαταραχής που είναι γνωστή στην επιστήμη. Η φλεγμονή, όμως, διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία, καθώς μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ιχθυέλαιο

Ο ερευνητής JosephHibben πιστεύει ότι τα δισεκατομμύρια τα οποία δαπανώνται για αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη) είναι αλληλένδετα με την υπερβολική ποσότητα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή μας. Από την άλλη πλευρά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν τη διαδικασία σχηματισμού θρόμβων αίματος και ελέγχουν τις χημικές ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή και οι οποίες συνδέονται με τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, καθιστούν τα κύτταρα περισσότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη αυξάνοντας τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης, γεγονός που επιταχύνει τον μεταβολισμό και παράλληλα παρέχει προστασία από την παχυσαρκία.

Δεν μπορείς όμως να καταναλώνεις απλώς μερικές κάψουλες ιχθυελαίου και να περιμένεις όλα να ρυθμιστούν σαν να έχεις λύσει τον γρίφο «του κύβου του Ρούμπικ», σε αυτή την περίπτωση για λιπαρά οξέα, του οργανισμού σου, χωρίς ταυτόχρονα να μειώσεις την πρόσληψη των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα θα εκτοπίσουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να επιτεθεί στο τείχος των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι σαν 300 Σπαρτιάτες να επιχειρούν να κερδίσουν ολόκληρο τον στρατό των Περσών, και όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη αυτής της μάχης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα, το ιχθυέλαιο μπορεί να κάνει σχεδόν άτρωτο το καρδιαγγειακό σύστημα, να περιορίσει ουσιαστικά κάθε φλεγμονή, να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να σε μετατρέψει σε «μηχανή καύσης λίπους», χαρίζοντάς σου ένα αδύνατο σώμα.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Αρχικά πρέπει να αυξήσεις οπωσδήποτε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με ιχθυέλαιο υψηλής ποιότητας. Το Celergen είναι η κορυφαία επιλογή. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να μειώσεις την πρόσληψη των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και υπάρχουν 4 απλοί τρόποι για να το κάνεις:

1. Απόφυγε τα περισσότερα τρόφιμα που διατίθενται σε πακέτο ή σακουλάκια από πολυαιθυλένιο καθώς παρασκευάζονται γενικά από δημητριακά τα οποία έχουν επιλεχθεί για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους (δηλαδή έχουν υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων).

2. Απόφυγε τα μαγειρικά λάδια όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, καρθαμέλαιο και βαμβακοσπορέλαιο και αντί για αυτά χρησιμοποίησε ελαιόλαδο ή είδη καρθαμελαίου ή ηλιέλαιου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ.

3. Απόφυγε την κατανάλωση τηγανισμένων τροφίμων εστιατορίου, καθώς σχεδόν πάντα τα τρόφιμα αυτά τηγανίζονται σε λάδια υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα περισσότερα πιάτα των εστιατορίων είναι επεξεργασμένα.

4. Επέλεξε βοδινό κρέας από ζώα που έχουν εκτραφεί με χορτονομή σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους ή στο διάστημα πριν την τελική επεξεργασία του κρέατός τους. Αρχικά όλα τα βοοειδή εκτρέφονται με χορτονομή προτού διατραφούν με δημητριακά για λόγους πάχυνσης. Συνεπώς βεβαιωθείτε ότι το κρέας το οποίο αγοράζετε προέρχεται από θρέμματα που έχουν εκτραφεί με χορτονομή στο διάστημα πριν την τελική επεξεργασία του κρέατός τους.

Και να θυμάσαι ότι η αναλογία των δύο ομάδων λιπαρών οξέων είναι σημαντικότερη από την ποσότητά τους. Αν καταναλώνεις περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τότε θα πρέπει να αρχίσεις να καταναλώνεις περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, προτίμησε περισσότερα πράσινα λαχανικά, όποτε είναι δυνατό, αντί τροφών που προέρχονται από σπόρους και τέλος ζήτα από τον γιατρό σου να σου κάνει μια εξέταση αίματος για τον καθορισμό της αναλογίας των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων προς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό σου.

Από την Ελένα Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρο στο Πρότυπο Πολυιατρείο Πρόληψης Ορθοβιοτική και Health Careand Ageing Well Specialist

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βιταμίνη που πρέπει να παίρνετε μαζί με τον σίδηρο για να ενισχύσετε την απορρόφησή του, σύμφωνα με το Κλίβελαντ

Γιώργος Newsitamea

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Είναι κατάλληλη για εσένα;

Efi Nika

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea