Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι κίνδυνοι από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού όταν δεν συνοδεύονται από υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη μεγάλο κίνδυνο για την υγεία. Για αυτό και είναι αδικαιολόγητος ο πανικός που προκαλείται όταν η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοινώνει απλά υψηλές θερμοκρασίες στα δελτία της.

Ευκολότερα για τους ηλικιωμένους, ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας, της άπνοιας και της υψηλής υγρασίας στην ατμόσφαιρα προκαλεί θερμοπληξία, που μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, μυϊκή αδυναμία και, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, με εμέτους και συμπτώματα εγκεφαλοπάθειας που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το κώμα.

Το καλοκαίρι της δεκαετίας του ‘80 άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του, όταν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο εκατοντάδες άνθρωποι στην Αθήνα και τον Πειραιά έχασαν τη ζωή τους. Ηταν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας.

Έκτοτε, όταν η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, τα μέσα ενημέρωσης κινητοποιούνται και προαναγγέλλουν επερχόμενο καύσωνα οπότε αρχίζει και ο σχετικός πανικός.

Μόνες τους όμως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν προκαλούν θανάτους. Διαφορετικά δεν θα είχαν επιβιώσει όλες οι νομαδικές φυλές που με τις καμήλες διασχίζουν τις ερήμους, ούτε θα ζούσαν οι κάτοικοι των μεγάλων αφρικανικών πόλεων που ζουν σε θερμοκρασίες 40°C-50°C. Κατά συνέπεια, η δημιουργία πανικού όταν αυξάνεται μόνο η θερμοκρασία είναι αδικαιολόγητη.

Είναι αρκετή η λειτουργία ενός κλιματιστικού μέσα στο σπίτι σε συνδυασμό με την αποφυγή της κυκλοφορίας στους δρόμους ή στις παραλίες τις ώρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 33 βαθμούς. Η παραμονή στο σπίτι με χρήση του ντους και η λήψη δροσερού ή παγωμένου νερού ή χυμών σε συνδυασμό με φαρδιά και λευκά ρούχα όταν κυκλοφορούμε στους δρόμους είναι οπωσδήποτε τα ασφαλέστερα μέτρα για την αποφυγή του κινδύνου της θερμοπληξίας.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για θερμοπληξία είναι, εκτός από τους υπερήλικες, οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

Οσον αφορά τους καρδιοπαθείς και τους υπερτασικούς, που οπωσδήποτε έχουν μία πρόσθετη ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα. Αρκεί να προσέχουν την πίεσή τους ιδίως όταν παίρνουν αγγειοδιασταλτικά φάρμακα. Αυτοί που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά εύκολα λιποθυμούν όταν κυκλοφορούν στους δρόμους τις μέρες της μεγάλης ζέστης. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προσαρμόζουν τη δόση των φαρμάκων που παίρνουν, σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό τους.

ΠΗΓΗtanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea