Newsitamea.gr
AMEA news ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΟΑΕΔ: «Στα προγράμματα δεν δύνανται να συµµετέχουν τα άτοµα µε αναπηρία οφειλόµενη σε ψυχική ασθένεια»!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

oaed

ΟΑΕΔ: «Στα προγράμματα δεν δύνανται να συµµετέχουν τα άτοµα µε αναπηρία οφειλόµενη σε ψυχική ασθένεια»!

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρέλαβε και εξέτασε αναφορές της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ατόµων µε Αναπηρία (Ε.Σ.Α.µεΑ.) και πολιτών σχετικά µε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΑΕ∆, πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στη Σχολή Επαγγελµατικής Κατάρτισης Aτόµων µε αναπηρία για το έτος 2014-2015. Συγκεκριµένα, στην πρόσκληση αναφέρονται µεταξύ άλλων τα εξής: «Στα προγράµµατα δεν δύνανται να συµµετέχουν (…) τα άτοµα µε αναπηρία οφειλόµενη σε ψυχική ασθένεια».
Η Αρχή επεσήµανε ότι η ανωτέρω προκήρυξη έρχεται σε αντίθεση µε το άρθρο 12 «Ισότιµη αναγνώριση ενώπιον του νόµου», καθώς και το άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση» της ∆ιεθνούς Σύµβασης για τα ∆ικαιώµατα των ΑµεΑ, την οποία η χώρα µας επικύρωσε µαζί µε το προαιρετικό πρωτόκολλό της µε το Ν. 4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρµογή σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριµένα, τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν και να προωθούν το δικαίωµα στην εργασία και να λαµβάνουν κατάλληλα µέτρα προκειµένου τα ΑµεΑ να έχουν αποτελεσµατική πρόσβαση σε υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και σε επαγγελµατική κατάρτιση και σε συνεχή εκπαίδευση.
Τέλος το να µη συµπεριλαµβάνονται στην πρόσκληση άτοµα µε ψυχική αναπηρία στις σχολές επαγγελµατικής κατάρτισης ΑµεΑ του ΟΑΕ∆ συνιστά διακριτική και άνιση µεταχείριση, σύµφωνα µε την οδηγία 2000/78/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ∆ιαµόρφωση Γενικού Πλαισίου Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία και στην Απασχόληση, όπως αυτή ενσωµατώθηκε στο εθνικό δίκαιο µε την ψήφιση του Ν. 3304/2005, που αναφέρεται στην τήρηση της εφαρµογής της αρχής της ίσης µεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας στην απασχόληση.

Η ∆ιοίκηση του ΟΑΕ∆ ανταποκρίθηκε θετικά στις επισηµάνσεις της Αρχής δεσµευόµενη εγγράφως για τη συνεργασία της µε τους φορείς εκπροσώπησης των ατόµων µε ψυχική αναπηρία, προκειµένου να συζητηθεί και να εξευρεθεί µια κοινά αποδεκτή λύση ώστε σε επόµενη προκήρυξη να συµπεριληφθεί κι αυτή η κατηγορία ΑµεΑ. ∆εδοµένης της πρόσφατης αλλαγής της ∆ιοίκησης του Οργανισµού, η αρµόδια Γεν. ∆/νση Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δήλωσε ότι θα ενηµερώσει αναλυτικά τη νέα ∆ιοικήτρια του ΟΑΕ∆. Η Αρχή θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέµατος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea