Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ΔΕΝ πρέπει να αφαιρείτε τη Μούχλα από το Ψωμί σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κατευθύνεστε προς την κουζίνα, ανοίγετε το σακουλάκι με το ψωμί για να ετοιμάσετε το πρωινό σας τοστ και παρατηρείτε πως κάτι περίεργο υπάρχει πάνω στο ψωμί σας. Τι κάνετε;

Εάν είστε σαν και εμένα, ίσως να αφαιρέσετε τη μούχλα, να την πετάξετε και να συνεχίσετε να τρώτε το υπόλοιπο ψωμί.

Αφού διαβάσετε το παρακάτω άρθρο, ίσως το ξανασκεφτείτε πριν φάτε το υπόλοιπο ψωμί, αφού θα έχετε αφαιρέσει τη μούχλα.

Η Μαριάν Γκρέιβλι, από το τμήμα Γεωργίας Πανεπιστημίου των ΗΠΑ, ισχυρίζεται πως δεν πρέπει να καταναλώνουμε το μουχλιασμένο ψωμί. «Όταν το τρόφιμο είναι μαλακό, είναι πολύ εύκολο οι ρίζες (της μούχλας) ή τα πλοκάμια της ή όποια άλλη λέξη θέλετε να χρησιμοποιήσετε, να εμποτίσει το τρόφιμο», αναφέρει.

Αυτό είναι στ’ αλήθεια τρομακτικό. Στην ατμόσφαιρα κυκλοφορούν συνεχώς εκατομμύρια σπόροι μούχλας. Όταν αυτοί συσσωρεύονται σε μία επιφάνεια (όπως για παράδειγμα στο ψωμί ή στον πάγκο) αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Το ψωμί είναι τροφή για τη μούχλα και γι’ αυτό πολλαπλασιάζεται όταν το κόβουμε. Η μούχλα μπορεί στ’ αλήθεια να διπλασιαστεί σε ποσότητα μέσα σε σχεδόν μία ώρα. Επομένως, παρόλο που ίσως το υπόλοιπο ψωμί φαίνεται καθαρό, η μούχλα έχει πιθανότατα διεισδύσει πιο βαθιά από όσο μπορεί να δει το μάτι.

Σημαντική λεπτομέρεια: Η μούχλα αναπτύσσεται ευκολότερα σε ζεστές θερμοκρασίες από ό,τι σε χαμηλότερες. Επομένως, το ψυγείο προσφέρει προστασία. Εάν το ψωμί σας είναι περισσότερο από αυτό που μπορείτε να καταναλώσετε, χωρίστε το σε σακουλάκια και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Η θερμοκρασία του ψυγείου είναι αρκετά χαμηλή για να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη της μούχλας.

Το μουχλιασμένο ψωμί ίσως φαινομενικά να φαίνεται αθώο όμως μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο (ή και χειρότερα για όσους έχουν αλλεργία στη μούχλα). Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι, εάν δείτε να αναπτύσσεται μούχλα στο ψωμί, είναι πιθανό να έχουν εισχωρήσει και άλλα πιο επιβλαβή βακτηρίδια.

Εάν έχετε αμφιβολία: πετάξτε το ψωμί. Τυλίξτε το σε ένα σακουλάκι και πετάξτε το στα σκουπίδια έτσι ώστε να μην καταναλώσουν τα παιδιά και τα κατοικίδια το μολυσμένο τρόφιμο.

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνων remedydaily.com

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παγωτό δε βλάπτει, αλλά ωφελεί την υγεία σου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Efi Nika

5 σούπερ αντιοξειδωτικοί χυμοί φρούτων για δυνατό ανοσοποιητικό όλο το χρόνο

Efi Nika

4 βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς ρίχνουν τη χοληστερόλη, μειώνουν το στρες και διώχνουν τη θλίψη

Penni Syggrou