Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα!

Την πολύτιμη συμβολή ενός καρπού στη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιαγγειακών επιπλοκών υπογραμμίζουν Καναδοί ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 14 κλινικές μελέτες σε επτά χώρες ώστε να επιβεβαιώσουν το ρόλο του καρπού στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα!

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα προϊόντα που παράγονται από κριθάρι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, προστατεύοντας από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, η θετική επίδραση του κριθαριού στη χοληστερόλη φάνηκε να είναι αντίστοιχη με αυτή της βρώμης, η οποία είναι γνωστό πως ωφελεί την καρδιά. Ωστόσο, το κριθάρι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τη βρώμη και παράλληλα παρέχει διπλάσιες πρωτεΐνες αλλά τις μισές θερμίδες.

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα!

Το κριθάρι μειώνει δύο είδη κακής χοληστερόλης, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη λιποπρωτεΐνη μη υψηλής πυκνότητας (non-HDL) κατά 7%, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Νοσοκομείου St Michael’s στο Τορόντο.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εστίασε ταυτόχρονα στην επίδραση του κριθαριού στα επίπεδα της LDL, της non-HDL και της απολιποπρωτεΐνης Β (apoB – μεταφέρει την κακή χοληστερόλη στο αίμα).

«Τα ευρήματα έχουν μεγαλύτερη σημασία για όσους εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, και έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL αλλά αυξημένα επίπεδα non-HDL χοληστερόλης ή apoB» αναφέρει ο ερευνητής Δρ Vladimir Vuksan.

Η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό και η έρευνες του Δρ Vuksan εστιάζουν στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους μέσω της διατροφής και άλλων αλλαγών στην καθημερινή ζωή.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea

Ελκώδης κολίτιδα: 9 σημάδια της φλεγμονής του εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Penni Syggrou