Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο καρκίνος του προστάτη κοστίζει 1.800 ζωές το χρόνο στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Περισσότεροι από 1.800 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).

Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά και χιλιάδες ζωές να σωθούν εάν όλοι οι άνδρες υποβάλλονταν στον ενδεδειγμένο για την ηλικία τους περιοδικό προληπτικό έλεγχο (τσεκ απ) του προστάτη.

Ο έλεγχος συνίσταται σε μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και δακτυλική εξέταση, που συνιστώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ηλικία των 40 ή των 50 ετών, αναλόγως με τους παράγοντες κινδύνου κάθε άνδρα (στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και η παχυσαρκία).

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις μορφές της νόσου με τα υψηλότερα ποσοστά ιάσεως όταν διαγνωστεί εγκαίρως, αλλά όσο πιο προχωρημένος είναι τόσο μειώνονται.

Έτσι, ενώ στο αρχικό στάδιο (τοπικός καρκίνος) το ποσοστό ιάσεως είναι 100% όταν έχει κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα είναι περίπου 30%.

Επειδή, όμως, δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια, έχει μεγάλη σημασία το τσεκ απ για την έγκαιρη ανίχνευσή του. Γι’ αυτό τον λόγο η ΕΟΕ διοργανώνει από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου 2016 ενημερωτική εκστρατεία για την αξία του προληπτικού, προσυμπτωματικού ελέγχου.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του προεδρείου της σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την εκστρατεία αυτή, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Έρευνα του Καρκίνου (Eurocan) το 2012 ο καρκίνος του προστάτη διαγνώστηκε σε 3.244 άνδρες στη χώρα μας ενώ σε 1.821 ανήλθαν όσοι έχασαν τη ζωή τους από αυτόν, συχνά έπειτα από πολυετή μάχη εναντίον του.

Υπολογίζεται ότι ένας στους επτά άνδρες εκδηλώνει τη νόσο, ενώ ο συνολικός αριθμός των ετήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια (αντιπροσωπεύει το 15% των κρουσμάτων καρκίνου στους άνδρες), σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο. Η μέση επιβίωση στα 5 χρόνια από τη διάγνωση είναι σχεδόν 100% και μετά τα 10 χρόνια πάνω από 91%.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλλει την ουρήθρα και παράγει μέρος του υγρού που αποβάλλει ο άνδρας με την εκσπερμάτωση.

Αν και στους ενήλικες άνδρες αρχικά έχει μέγεθος καρυδιού, μετά την ηλικία των 40 ετών το μέγεθός του συνήθως αρχίζει να αυξάνεται. Έτσι, μία δεκαετία έως 15ετία αργότερα πολλοί άνδρες εκδηλώνουν δυσκολίες στην ούρηση, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί στην ουρήθρα, εμποδίζοντας τη διέλευση των ούρων.

Η ενημερωτική εκστρατεία της ΕΟΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις στο Μετρό της Αττικής, καθώς και ενημερωτικές αφίσες και διανομή εντύπων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika