Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ο καπνός του τσιγάρου παραμένει για μήνες στο σπίτι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα σπίτια των καπνιστών που κόβουν το κάπνισμα εξακολουθούν να είναι μολυσμένα με τον καπνό τουλάχιστον έξι μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μάλιστα τα υποπροϊόντα του καπνού που εντοπίζονται στην οικιακή σκόνη εξακολουθούν να απειλούν την υγεία των μη καπνιστών.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Tobacco Control», έδειξε ότι μικρά μόρια καπνού εισδύουν σε πολλές επιφάνειες και παραμένουν εκεί επί μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τέτοιες επιφάνειες είναι τα χαλιά, τα μαξιλάρια, οι κουβέρτες, τα ρούχα, τα υφάσματα των επίπλων, ακόμα και οι ταπετσαρίες και τα διακοσμητικά οροφής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο (SDSU), στην Καλιφόρνια, επιστράτευσαν 65 καπνιστές που μόλις είχαν κόψει το κάπνισμα. Μία εβδομάδα, καθώς και έναν, τρεις και έξι μήνες μετά τη διακοπή, οι ερευνητές πήραν δείγματα από διάφορες επιφάνειες και από τη σκόνη των σπιτιών τους, ενώ υπέβαλαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις τους μη καπνιστές που κατοικούσαν μαζί με τους πρώην καπνιστές.

Όπως διαπίστωσαν, αρχικά υπήρξε σημαντική μείωση των επιπέδων της νικοτίνης στις επιφάνειες των σπιτιών και στα δάκτυλα των μη καπνιστών, αλλά στη συνέχεια τα επίπεδα σταθεροποιήθηκαν και παρέμειναν ανιχνεύσιμα έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις της νικοτίνης και άλλων χημικών στη σκόνη του σπιτιού δεν μειώθηκαν.

Αυτό είχε ως συνέπεια να εξακολουθήσουν οι μη καπνιστές να εκτίθενται σε διάφορα υποπροϊόντα του καπνού, όπως έδειξαν οι αναλύσεις ούρων στις οποίες υποβάλλονταν και στις οποίες εξακολουθούσαν να υπάρχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα χημικών στο τέλος της εξάμηνης παρακολούθησης.

«Συνηθίζουμε να βλέπουμε τον καπνό στον αέρα και όταν αυτός διαλύεται, τον βγάζουμε και από το μυαλό μας, αλλά τελικά αυτό είναι λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκέοργκ Ε. Ματ, καθηγητής Ψυχολογίας στο SDSU.

«Το κάπνισμα αφήνει αποτυπώματα στους κλειστούς χώρους που μπορεί να βλάπτουν την υγεία, ιδίως των μικρών παιδιών, δίχως να τα βλέπουμε ή να τα μυρίζουμε. Δεν υπάρχει κανένα επίπεδο έκθεσης στον καπνό των τσιγάρων που να είναι ασφαλές».

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@