Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες που έχουν οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αφορά τους καρκίνους με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων ή προγεστερόνης (ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι) που αποτελούν την πιο συχνή μορφή της νόσου, καθώς και τις γυναίκες όλων των ηλικιών (πριν και μετά την εμμηνόπαυση).

Αντιθέτως, ο καφές δεν φαίνεται να προστατεύει από τους καρκίνους με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς, γράφουν οι ερευνητές στην «Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου» (IJC).

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 42.009 γυναίκες, οι οποίες την περίοδο 1991-1992, σε ηλικία 30 έως 49 ετών, δήλωσαν συμμετοχή σε μεγάλη σουηδική μελέτη.

Έως το 2012, οι 1.395 από αυτές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Η ανάλυση των διατροφικών τους συνηθειών έδειξε πως όσες έπιναν τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 13% μικρότερο κίνδυνο ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού, ενώ όσες έπιναν πέντε ή περισσότερα είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσες έπιναν κάτω από δύο καφέδες την ημέρα.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που πραγματοποίησε τη μελέτη δεν γνωρίζει τον ακριβή μηχανισμό πίσω από αυτή τη συσχέτιση, αλλά μία θεωρία είναι ότι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα μαστικά κύτταρα από τις βλάβες που ανοίγουν τον δρόμο στον καρκίνο.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika