Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρά νοσήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι λάτρεις του καφέ μπορεί να προστατεύουν την υγεία τους από πολλά και σοβαρά νοσήματα, και ίσως να κερδίζουν κάποια χρόνια ζωής, σύμφωνα με δύο νέες, μεγάλες, διεθνείς μελέτες.

Η πρώτη εξέτασε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι πίνουν περίπου τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι δεν πίνουν καφέ.

Μάλιστα το όφελος αυτό, που αποδίδεται κυρίως στο μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και πεπτικά προβλήματα, παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, παρότι έχουν διαφορετικές συνήθειες ως προς τα είδη του καφέ που καταναλώνουν, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση, συμμετείχαν περισσότεροι από 185.000 εθελοντές από τις ΗΠΑ.

Όσοι από αυτούς έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια 16 ετών παρακολούθησης, ενώ όσοι έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν κατά 18% μικρότερο κίνδυνο.

Αυτό οφειλόταν στα μειωμένα ποσοστά θανάτου από στεφανιαία νόσο, καρκίνο, εγκεφαλικό, διαβήτη και αναπνευστικά και νεφρικά προβλήματα, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο καφές παρατείνει τη ζωή, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωσή του και την καλύτερη υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Βερόνικα Σετιάουαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

«Επομένως, αν σας αρέσει ο καφές, εξακολουθήστε να τον πίνετε – και αν δεν πίνετε, ίσως πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να τον βάλετε στη ζωή σας».

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, με 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια να καταναλώνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea