Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

”Ο Ιούλιος Καίσαρας πάθαινε μίνι εγκεφαλικά και όχι επιληπτικές κρίσεις”

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

”Ο Ιούλιος Καίσαρας πάθαινε μίνι εγκεφαλικά και όχι επιληπτικές κρίσεις”

Τα προβλήματα υγείας που βασάνιζαν τον Ιούλιο Καίσαρα κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του οφείλονταν σε αλλεπάλληλα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια και όχι σε επιληπτικές κρίσεις, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Ο σπουδαίος ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, υπέφερε τα τελευταία χρόνια της ζωής του από ιλίγγους, ζάλη, μειωμένη αισθητικότητα, διαταραχή του βηματισμού και αδυναμία στα πόδια που μερικές φορές τον έκαναν να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει.

Σε ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά, ο Καίσαρας έπεσε στη διάρκεια της μάχη της Θάψου, το 46 π.Χ., και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Στην βιογραφία του Καίσαρα, ο Πλούταρχος υπονοεί ότι η πτώση ήταν συνέπεια επιληπτικής κρίσης. Η άποψη αυτή επικράτησε έως τις μέρες μας, αν και στο μεσοδιάστημα προτάθηκαν και άλλες πιθανές αιτίες όπως μια πολύ δυνατή ημικρανία ή εγκεφαλική κρίση που προκλήθηκε από ελονοσία ή από κάποια παρασιτική λοίμωξη του εγκεφάλου που κόλλησε στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, γιατροί από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) υποστηρίζουν ότι η επανεξέταση όλων των γραπτών ιστορικών στοιχείων για την κατάσταση της υγείας του, υποδηλώνουν ως πιθανότερη διάγνωση τα επαναλαμβανόμενα παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια – τα γνωστά και ως TIA ή ως «μίνι εγκεφαλικά».

«Όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται στην ζωή του Καίσαρα είναι συμβατά με τα πολυάριθμα μίνι εγκεφαλικά», γράφουν ο δρ Χούταν Ασραφιάν, λέκτορας Χειρουργικής στο ICL, και ο φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Φρανσέσκο Μ. Γκαλάσι.

Ο Ιούλιος Καίσαρας γεννήθηκε το 100 π.Χ. και δολοφονήθηκε το 44 π.Χ. Εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, προς το τέλος της ζωής του παρουσίαζε επίσης κατάθλιψη και αλλαγές στην προσωπικότητα, που επίσης είναι συμβατές με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο δρ Ασραφιάν, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία της Ιατρικής, πιστεύει ότι ένα μίνι εγκεφαλικό θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στην εμφανώς έντονη συναισθηματική αντίδραση του Καίσαρα σε έναν λόγο του Κικέρωνα λίγο καιρό πριν από την δολοφονία του: η χροιά του δέρματός του άλλαξε, άρχισε να τρέμει και του έπεσαν από τα χέρια κάποια έγγραφα που κρατούσε.

Ένα άλλο εγκεφαλικό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί δεν σηκώθηκε όταν η Σύγκλητος τον επισκέφθηκε στον ναό της Αφροδίτης – μία πράξη που ερμηνεύθηκε ως προκλητική.

«Η ιδέα ότι έπασχε από επιληψία δεν υποστηρίζεται από τα ιατρικά δεδομένα», συνηγορεί ο Φρανσέσκο Γκαλάσι.

Οι δύο γιατροί γράφουν ότι την θεωρία τους υποστηρίζουν τα γραπτά του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, ο οποίος αναφέρει ότι ο πατέρας του Ιουλίου Καίσαρα και ένας άλλος πρόγονός του πέθαναν δίχως προφανή αιτία την ώρα που έβαζαν τα παπούτσια τους.

Αν και ο θάνατός τους θα μπορούσε να έχει επέλθει από επιληψία, οι δύο γιατροί υποστηρίζουν στην επιθεώρηση Neurological Sciences ότι πιθανότερο είναι να προκλήθηκαν από ένα εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

«Παρότι ο τρόπος ζωής του Καίσαρα ήταν ιδιαίτερα δραστήριος και πιθανότατα ακολουθούσε μια μεσογειακού τύπου διατροφή, είναι πολύ πιθανό να είχε γενετική προδιάθεση προς την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων», εκτιμούν.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea