Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο ιός Ζίκα τρομάζει: Χώρες της Λ.Αμερικής συστήνουν στις γυναίκες να μην εγκυμονήσουν έως το 2018

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ios-zika

Ο ιός Ζίκα τρομάζει: Χώρες της Λ.Αμερικής συστήνουν στις γυναίκες να μην εγκυμονήσουν έως το 2018

Mετά την Κολομβία και το Ελ Σαλβαδόρ συνέστησε στις γυναίκες να αποφύγουν να μείνουν έγκυες τουλάχιστον μέχρι το 2018, λόγω του ιού Ζίκα.

Με το ιό Ζίκα, ο οποίος συνδέεται με την ανάπτυξη ασυνήθιστα μικρών κεφαλιών και με την πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης στα νεογνά, να εξαπλώνεται ταχύτατα στη νότια Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία και την Κολομβία και να μεταφέρεται και σε γειτονικές χώρες, είναι λογικό οι αρμόδιες αρχές των εν λόγω αρχών να προχωρούν σε λήψη μέτρων με τη μορφή συστάσεων, φυσικά, σαν και αυτή που απηύθυναν οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti, το οποίο, είναι γνωστό για τη μεταφορά του δάγκειου, κίτρινου πυρετού και του ιού Chikungunya. Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουροι γιατί ο ιός, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική το 1947, αλλά ήταν άγνωστος στην Αμερική μέχρι πέρυσι, εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στη Βραζιλία και τις γειτονικές της χώρες.

Την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ Εδουάρδο Εσπινόζα, ανέφερε ότι 5.397 κρούσματα του ιού Ζήκα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2015 και έως και σήμερα. «Θα ήθελα να προτείνω σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να λαμβάνουν μέτρα και να αποφύγουν να εγκυμονήσουν φέτος και του χρόνου», συνέστησε.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο Ελ Σαλβαδόρ, 96 έγκυες γυναίκες πιθανολογείται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα. Μέχρι στιγμής, όμως, κανένα μωρό δεν έχει γεννηθεί με μικροκεφαλία.

Στην Κολομβία, η οποία είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων μετά τη Βραζιλία, επίσης η κυβέρνηση συνέστησε τις γυναίκες να αποφύγουν να μείνουν έγκυες για τους επόμενους οκτώ μήνες τουλάχιστον.

Εντωμεταξύ, στη Βραζιλία, ο αριθμός των βρεφών που γεννήθηκαν από τον Οκτώβριο έως σήμερα και υπάρχουν υποψίες ότι πάσχουν από μικροκεφαλία ανέρχεται σε 4.000.

Πηγή: www.iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika