Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο ιός Ζίκα μπορεί να επιζεί επί 3 μήνες στο σπέρμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο ιός Ζίκα μπορεί τελικά να επιβιώνει στον οργανισμό επί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νόμιζαν οι ειδικοί, αφού βρέθηκε το γενετικό υλικό του σε έναν νεαρό τρεις μήνες έπειτα από την εκδήλωση νοσημάτων.

Ο νεαρός είναι ένας Γάλλος ηλικίας 27 ετών, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό τον Μάρτιο – 93 ημέρες αφ’ ότου εκδήλωσε συμπτώματα της λοίμωξης από Ζίκα, με τον οποίο πιθανώς μολύνθηκε πέρυσι σε ταξίδι του στην Ταϋλάνδη.

Όπως έγραψαν οι γιατροί του στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», ο 27χρονος ταξίδευσε στην χώρα μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 30 Νοεμβρίου 2015 και τον τσίμπησαν αρκετές φορές κουνούπια.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2015 εκδήλωσε ήπια συμπτώματα (αδυναμία, μυαλγία και επιπεφυκίτιδα) που συνάδουν με τη λοίμωξη από ιό Ζίκα, και τα οποία υποχώρησαν έπειτα από λίγες ημέρες.

Τον εφετινό Φεβρουάριο όμως μία μάζα που είχε επί αρκετούς μήνες στην ιγνυακή περιοχή (πίσω από το γόνατο) διαγνώσθηκε ως σάρκωμα αρθρικών κυττάρων για το οποίο έπρεπε να χειρουργηθεί και στη συνέχεια να κάνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Επειδή ο νεαρός δεν έχει ακόμα αποκτήσει παιδιά, οι γιατροί του τον παρέπεμψαν για κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων ώστε στο μέλλον να μπορεί να αποκτήσει βιολογικά παιδιά.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του γι’ αυτήν υποβλήθηκε σε εξονυχιστικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου του τεστ για τον ιό Ζίκα εξαιτίας του πρόσφατου ταξιδιωτικού ιστορικού του.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι γιατροί διαπίστωσαν ότι παρότι δεν είχε ίχνη του ιού στο αίμα ή στα ούρα του, το RNA του Ζίκα παρέμενε στο σπέρμα του κι ας είχαν περάσει 93 μέρες από τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης.

Έως τώρα, η μακροτέρα επιβίωση του ιού στο σπέρμα ήταν 62 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο ιός Ζίκα προκαλεί στους περισσότερους ανθρώπους ήπια συμπτώματα και είναι αβλαβής. Για τις εγκύους όμως και μερικούς (λίγους) ασθενείς μπορεί να είναι καταστροφικός, αφού προκαλεί νευρολογικά προβλήματα όπως μικροκεφαλία στα έμβρυα και σύνδρομο Guillain-Barre.

Ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται πέρυσι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχοντας έως στιγμής προσβάλλει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους μόνο στη Βραζιλία στην οποία έχουν γεννηθεί περισσότερα από 1.600 μωρά με μικροκεφαλία.

Το νέο κρούσμα υποδηλώνει ότι ακόμα και όταν κάποιος ταξιδεύει σε μη-ενδημικές περιοχές όπου αφθονούν τα κουνούπια, υπάρχει κίνδυνος να έχει μολυνθεί με τον ιό, σημειώνουν οι γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κέντρο της Τουλούζ που φροντίζουν τον 27χρονο.

Το αρθρικό σάρκωμα

Το σάρκωμα των αρθρικών κυττάρων (ή αρθρικό σάρκωμα, synovial cell sarcoma) είναι γενικώς ένας σπάνιος όγκος (η συχνότητά του υπολογίζεται σε 2,75 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), που αντιπροσωπεύει το 5-10% όλων των σαρκωμάτων.

Ωστόσο για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες είναι ένας από τους πιο συχνούς όγκους των μαλακών μορίων, με το ένα τρίτο των κρουσμάτων του να εκδηλώνονται σε άτομα ηλικίας έως 20 ετών και τα περισσότερα άλλα σε ασθενείς ηλικίας έως 30 ετών.

Το σάρκωμα των αρθρικών κυττάρων συνήθως εμφανίζεται στα κάτω άκρα, κυρίως γύρω από το γόνατο, σαν ένα μικρό οζίδιο που μεγαλώνει γρήγορα και συχνά προκαλεί πόνο και είναι βαθύ. Άλλες λιγότερο συχνές θέσεις εμφάνισης είναι οι άκρες χείρες και οι άκροι πόδες, αν και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Όπως συνέβη στην περίπτωση του 27χρονου Γάλλου, οι ασθενείς μπορεί να έχουν συμπτώματα επί αρκετούς μήνες πριν διαγνωστούν, ενώ η πρόγνωσή τους είναι καλύτερη όταν το εκδηλώνουν στα άκρα των χεριών και των ποδιών απ’ ό,τι σε άλλα τμήματά τους ή σημεία του σώματος.

Η πρόγνωση του αρθρικού σαρκώματος έχει βελτιωθεί σημαντικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, χάρη στις εξελίξεις στους τρόπους αντιμετώπισής του.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika