Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

O ιός Εμπολα και ο καρδιοπαθής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 of7f09

O ιός Εμπολα και ο καρδιοπαθής

Θα ήταν το λιγότερο κωμικό να ανησυχεί κάποιος που πάσχει από οποιαδήποτε καρδιοπάθεια εάν θα προσβληθεί από τον ιό Εμπολα, λόγω της καρδιοπάθειάς του. Και αυτό γιατί η επώαση του ιού, μέχρι να εκδηλωθεί η νόσος, δεν ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες και η επιβίωση του αρρώστου μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου είναι θέμα ημερών. Κατά συνέπεια και ο καρδιοπαθής ακολουθεί τη μοίρα όλου του υπόλοιπου κόσμου, που προς το παρόν είναι τραγική.

Εάν δεν ελεγχθεί η επιδημία του ιού Εμπολα και εάν εν τω μεταξύ δεν υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, τα θύματα του ιού σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσουν τους θανάτους που προκάλεσαν παγκόσμια όλες οι μεγάλες επιδημίες που μέχρι σήμερα εμφανίστηκαν στη Γη (πανώλη, δάγγειος, φυματίωση κ.λπ.)

Πρόκειται για ολική παγκόσμια καταστροφή όταν οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις μιλούν για θνητότητα που κυμαίνεται από 60%-90% των αρρώστων, ανάλογα με τις υγειονομικές δυνατότητες της χώρας και της περιοχής.

Η στήλη βέβαια αυτή από άλλη θέση το 1994 είχε προειδοποιήσει τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κλειστή μυστική σύνοδο για τον κίνδυνο που θα είχε για την ανθρωπότητα η μη εξάλειψη του ιού αυτού, που ενδημούσε τότε μόνο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Τότε η κρατούσα άποψη της Συνόδου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την ανθρωπότητα, γιατί γίνεται αυτοκάθαρση, αφού οι άνθρωποι πεθαίνουν γρήγορα, άρα δεν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι ιοί όμως μέσα στο «εργαστήρι» της φύσης συνεχώς μεταλλάσσονται, αλλάζοντας προσωπείο και γίνονται επιθετικότεροι και επικινδυνότεροι.

Οπως όμως έχουν τώρα τα πράγματα, τι μέλλει γενέσθαι; Η «θεραπεία» βρίσκεται σε τρεις μαγικές λέξεις: ενημέρωση, γνώση, προφύλαξη. Προφύλαξη όμως με ποιους τρόπους;

Καμία άμεση επαφή με τους νεκρούς από τον ιό Εμπολα στις περιοχές που πλήττονται, καμία επαφή με τους ασθενείς και όλα τα υγρά του οργανισμού τους (σάλιο, δάκρυα, ιδρώτας, σπέρμα, κολπικό έκκριμα, ούρα και φυσικά αίμα).

Είναι χαρακτηριστικό της εύκολης μεταδοτικότητας του ιού το ότι ο ιός μεταδίδεται σεξουαλικά επί τρεις μήνες από αυτούς που έχουν επιζήσει και θεωρούνται υγιείς.

Δεν είναι υπερβολή ακόμα και η αποφυγή της χειραψίας στις περιοχές όπου εμφανίζονται κρούσματα. Τα γάντια και το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μετά από χειραψίες και πριν από το φαγητό αποτελούν μέτρα αποφασιστικής σημασίας, δεδομένου ότι ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό κατευθείαν από μικροδιαβρώσεις του δέρματος.

Για την προστασία του υπόλοιπου κόσμου, θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος των επιβατών που φεύγουν από τις χώρες που πλήττονται από τον ιό στα αεροδρόμιά τους, καθώς και έλεγχος των επιβατών που εισέρχονται στις χώρες που χαρακτηρίζονται «παρθένες» όσον αφορά την μόλυνση του ιού.

Εν ανάγκη, εάν δεν ελέγχεται η επιδημία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να εισηγηθεί να απαγορευθεί η διακίνηση επιβατών από τις χώρες που πλήττονται προς τις υπόλοιπες χώρες. Σκληρό μέτρο αλλά αποφασιστικό και αναγκαίο για την προστασία της ανθρωπότητας.

Εξυπακούεται βέβαια ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει άμεσα να βοηθήσουν επιστημονικά και οικονομικά τις πληττόμενες χώρες ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Οσο για τους καρδιοπαθείς που έχουν τα δικά τους προβλήματα, ας μη τους απασχολεί ιδιαίτερα ο ιός Εμπολα. Ας τους απασχολούν τα προβλήματά τους, που είναι αρκετά.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika