Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο χυμός που σώζει από την ουρική αρθρίτιδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η επονομαζόμενη «νόσος των βασιλέων» εκδηλώνεται όταν συσσωρεύεται ουρικό οξύ και σχηματίζει κρυστάλλους στο εσωτερικό των αρθρώσεων, ιδιαίτερα στα πέλματα.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια δείχνει ότι μικρή ποσότητα χυμού με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση μπορεί να «καθαρίσει» το σώμα από τις περιττές ποσότητες ουρικού οξέος μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιδανικός χυμός είναι αυτός που παρασκευάζεται βύσσινο (επίσημη ονομασία Prunus cerasus).

Μόλις 30ml συμπυκνωμένου χυμού από βύσσινο δύο φορές την ημέρα φάνηκε να μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος και να καταπολεμούν τη φλεγμονή, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Functional Foods.

Είναι γνωστό ότι ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, συμβάλλουν στην εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας, όμως για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η πάθηση μέσω της διατροφής.

Γνωρίζατε ότι τα βύσσινα

  • -λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο ενδείκνυνται στην αναιμία.
  • -περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • -οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά με ισχυρή καθαρτική δράση.
  • -τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους.
  • -είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.
  • -περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες καλίου και βιταμίνης Α.

Πώς επιδρά το βύσσινο σην αυπνία;

Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά της διατροφής φαίνεται να επιδρούν και στην αυπνία. Συγκεκριμένα, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδιότητα του χυμού βύσσινου είναι ότι δρα ως φυσικό αγχολυτικό και μυοχαλαρωτικό. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό Experimental Biology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση δύο ποτηριών χυμού βύσσινου αντιμετωπίζει την αϋπνία.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λουιζιάνα με τη συμμετοχή εθελοντών ηλικίας άνω των 68 ετών, οι οποίοι για δύο εβδομάδες έπιναν χυμό βύσσινο δύο φορές την ημέρα, επειδή υπέφεραν από αϋπνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, πέρασαν δύο βδομάδες χωρίς να πίνουν χυμό και ακολούθησαν άλλες δύο, κατά τις οποίες οι ερευνητές τους χορήγησαν placebo (ψευδοφάρμακο).

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός βύσσινου βοήθησε τους συμμετέχοντες να κοιμούνται έως και 90 λεπτά περισσότερο και είχαν βαθύτερο και ποιοτικότερο ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βύσσινα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνες και ένζυμα που αυξάνουν την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που συνδέεται με τον ύπνο. Επίσης, παρόλο που περιέχουν λιγότερη τρυπτοφάνη από εκείνη που χορηγούν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, τα βύσσινα διαθέτουν ουσίες που προλαμβάνουν τη διάσπαση της τρυπτοφάνης, η οποία έχει έτσι τη δυνατότητα να δράσει όπως πρέπει. «Οι ουσίες αυτές προφανώς βοηθούν στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της τρυπτοφάνης για τη σύνθεση της σεροτονίνης, που παρουσιάζει θετική επίδραση σε ότι αφορά τον ύπνο», εξηγεί στην ανακοίνωση των ερευνητών ο Φρανκ Λ. Γκρίνγουει, εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea