Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο χυμός από παντζάρι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο χυμός από παντζάρι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο χυμός από παντζάρι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση ενός ποτηριού από χυμό παντζαριού την ημέρα, μειώνει σε σημαντικό βαθμό την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension.

Τα παντζάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα ανόργανων νιτρικών αλάτων. Άλλα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο, έχουν επίσης υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης χημικής ένωσης, την οποία παίρνουν από το έδαφος μέσω των ριζών τους. Στο ανθρώπινο σώμα, το ανόργανο νιτρικό άλας μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η επικεφαλής καθηγήτρια Amrita Ahluwalia και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τις περιπτώσεις 64 ασθενών με υπέρταση ηλικίας 18-85 ετών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπαιρναν φάρμακα με συνταγή γιατρού για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά δεν μπορούσαν να την περιορίσουν επαρκώς και οι υπόλοιποι είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά δεν ακολουθούσαν καμία φαρμακευτική αγωγή.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πρώτη, τα μέλη της ομάδας κατανάλωναν καθημερινά 250 ml χυμού παντζαριών για περίοδο 4 εβδομάδων και στην δεύτερη ομάδα οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ίση ποσότητα από ένα χυμό πανταζριών, από τον οποίο, ωστόσο, είχε αφαιρεθεί τεχνητά το νιτρικό άλας.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν επίσης από τους ερευνητές για 2 εβδομάδες πριν και μετά την έρευνα, ανεβάζοντας το συνολικό χρόνο διάρκειας του πειράματος στις 8 εβδομάδες.

Κατά τις 4 εβδομάδες που έπαιρναν το χυμό, οι ασθενείς στην πρώτη ομάδα παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής τους πίεσης κατά 8/4 mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου).

Το πρώτο ψηφίο (8) είναι η μείωση της συστολικής πίεσης και το δεύτερο είναι η μείωση της διαστολικής πίεσης. Για πολλούς ασθενείς, η μείωση 8/4 mmHg έφερε την αρτηριακή τους πίεση σε κανονικά επίπεδα.

Στις 2 εβδομάδες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης του χυμού παντζαριών, η αρτηριακή πίεση των ασθενών επανήλθε στα προηγούμενα, υψηλότερα, επίπεδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει στοιχεία μιας μακράς διάρκειας μείωσης της αρτηριακής πίεσης λόγω διατροφικών συμπληρωμάτων νιτρικών αλάτων σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ασθενείς που κατανάλωναν χυμό παντζαριών παρουσίασαν επίσης βελτίωση κατά 20% περίπου στην ικανότητα διαστολής των αιμοφόρων αγγείων τους και η ακαμψία των αρτηριών τους μειώθηκε κατά περίπου 10%. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι παρόμοιες αλλαγές σαν και αυτές συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην πίεση του αίματος, την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ή την ακαμψία των αρτηριών στα μέλη της δεύτερης ομάδας, που κατανάλωνε τον χυμό από παντζάρι από τον οποίο είχε αφαιρεθεί το νιτρικό άλας, κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.

Οι ερευνητές προσθέτουν επίσης ότι η μείωση της τάξης των 8/4 mmHg που καταγράφηκε είναι συγκρίσιμη με εκείνη που επιτυγχάνεται από φαρμακευτικές αγωγές, όπου κατά μέσο η μείωση της πίεσης του αίματος από ένα και μόνο φάρμακο κάθε φορά είναι 9/5 mmHg.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika