Newsitamea.gr
AMEA news ΑΜΕΑ Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το La Petite Cantine, μιλά στο Newsitamea.gr, για την αναπηρία, την αποδοχή και τις ίσες ευκαιρίες προς όλους!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

1176270_10202085117353556_853243882_n

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το La Petite Cantine, μιλά στο Newsitamea.gr, για την αναπηρία, την αποδοχή και τις ίσες ευκαιρίες προς όλους!

Είναι νέος, δραστήριος, γεμάτος ιδέες και ενέργεια και σχεδόν έτοιμος να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να ανοίξει ένα εστιατόριο που θα απασχολεί μόνο άτομα με αναπηρία και θα είναι ευπρόσδεκτοι όλοι! Ο λόγος για το Διονύση-Νεκτάριο Δαλούκα, από το Βόλο που έχει βάλει ως στόχο μέχρι το Μάιο του 2015, να λειτουργήσει το La Petite Cantine. Μίλησα μαζί του πριν λίγες μέρες εφ’ όλης της ύλης και είναι πραγματικά ένας πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος, που ξέρει τι θέλει και για να το υλοποιήσει, ζητά τη βοήθεια όλων μας. Πως και τι; Ας τον γνωρίσουμε και θα καταλάβετε:

Διονύση, πως γεννήθηκε η ιδέα για το La Petite Cantine; “Προσωπικά λόγω του θέματος υγείας που έχω από παιδί και κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες, σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα χώρο με ταυτότητα και σε αυτόν να απασχολούνται κατά αποκλειστικότητα Αμεα. Και όχι για να περάσουμε ένα μήνυμα μιας και άτομα αυτά συνήθως αντιμετωπίζονται ως άτομα με προβλήματα, αλλά για να τους κάνουμε πιο παραγωγικούς και να μπορούν να εργαστούν ισότιμα. Να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους.”

Το La Petit Cantine, θα είναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να μπορούν να γνωρίσουν τα Αμεα, να έρθουν πιο κοντά τους, να τους γνωρίσουν εν ώρα εργασίας! Θα πραγματοποιούνται επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις φωτογραφίας, και παρουσιάσεις βιβλίων, τόσο από ευπαθείς ομάδες όσο και από κάθε άλλον πολίτη. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετά άτομα και επίσης ο Διονύσης αναζητά άτομα μέσω προγραμμάτων, καθώς όσοι θα εργάζονται στο χώρο, θα είναι πλήρης απασχόλησης.

Ο σκοπός είναι αρχικά να ξεκινήσει η λειτουργία του το Μάιο του 2015 και να λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο(αναλόγως τις καιρικές συνθήκες). Ο τελικός στόχος όμως είναι άλλος: Υπάρχει και χώρος που θέλουμε μελλοντικά να αναστηλώσουμε και να μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο, χειμώνα καλοκαίρι! “Η ιδέα μου ήρθε μέσα από τα προσωπικά μου βιώματα αλλά και όταν ταξίδεψα στο εξωτερικό. Είχα δει πολλούς τέτοιους χώρους (καφέ, υπαίθρια εστιατόρια) και θέλησα να το κάνω και στη χώρα μας.”

10556281_10204640784243631_5160392425926334708_n

Μας είπε ότι οι τιμές θα είναι πιο προσιτές στον κόσμο, θα είναι ένας οικογενειακός χώρος με παιδότοπο. “Θέλουμε να προσελκύσουμε τους πάντες, με η χωρίς αναπηρία. Θα είναι προσβάσιμο στις περισσότερες αναπηρίες, όπως σε άτομα με αμαξίδια μέσω ειδικών διαδρόμων και κατασκευών, θα υπάρχει κατάλογος για άτομα με τύφλωση και θέλουμε όλοι να εναρμονιστούν με το περιβάλλον.”

Πέραν όμως από την ενίσχυση που προσπαθεί να πάρει μέσω ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων(για τη στήριξη των Αμεα και το δικαίωμα στην εργασία), ο Διονύσης ζητά τη συμπαράσταση και τη βοήθεια όλων μας. Έχει ξεκινήσει κάτι πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα(αν και στο εξωτερικό λειτουργεί εδώ και χρόνια), τη Διαδικτυακή χρηματοδότηση. Τηρώντας κάθε νόμιμη διαδικασία, προσπαθεί να συγκεντρώσει τα 35.000ευρω που χρειάζονται για να γίνουν όλες οι εργασίες στο χώρο, να στηθεί το πρότζεκτ και να ξεκινήσει να λειτουργεί. Μετά θα μπορεί να συντηρείται μόνο του από τη λειτουργία τους και τα έσοδα της επιχείρησης να την καθιστούν βιώσιμη.

Η διαδικασία είναι απλή: ακολουθώντας το link http://www.gofundme.com/cxrgok μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δωρεά, επώνυμα ή ανώνυμα και να καταθέσει ότι ποσό θέλει και μπορεί. “Ακόμα και 1 ευρώ είναι αρκετό, ώστε να πραγματοποιηθεί το όνειρο μας. Να γίνουμε μια ομάδα και να βοηθήσουμε όλοι να δουλέψουν και τα Αμεα που το έχουν τόσο ανάγκη! Σύντομα θα ξεκινήσει και μια καμπάνια στήριξης με πολλά καφέ και εστιατόρια που είναι διατιθέμενα να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Ένα ποσό από τις εισπράξεις τους, θα πηγαίνουν για αυτό το σκοπό. Έχουμε την ανάγκη όλων, παρόλο που ξέρω ότι είναι δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε.”

Το La Petite Cantine, έχει επίσης στόχο να στήριξη την τοπική οικονομία, με αγορά προϊόντων από το Βόλο. Επίσης θα έχει δικό του κήπο και θα σερβίρει φρέσκα λαχανικά και προϊόντα από ότι θα παράγεται σε αυτόν! “Η κοινωνία του Βόλου έχει ήδη αγκαλιάσει το εγχείρημα, το μοιράζονται μεταξύ τους και ιντερνετικά οι περισσότεροι. Έχω όμως ένα παράπονο: εκτός από ένα τοπικό ραδιόφωνο, το Μαγνησία News, τα τοπικά κανάλια δε το έχουν πάρει τόσο θερμά εδώ και 2 μήνες που έχει ξεκινήσει!”

Όταν τον ρώτησα για το Βόλο και κατά πόσο είναι μια πόλη ανοιχτή στα Αμεα, ο Διονύσης απάντησε χαρούμενα: “πλέον μετά από χρόνια, η πόλη έχει ξεκινήσει να συμβιβάζεται με την αναπηρία. Όλο και περισσότερα Αμεα κυκλοφορούν, βγαίνουν έξω. Έχουν φτιαχτεί τα πεζοδρόμια για τους τυφλούς και τηρείται η χρήση τους. Δεν εμποδίζονται από τραπεζοκαθίσματα, είναι όλα όπως πρέπει. Υπάρχει ευαισθητοποίηση και για αυτό έχουν δει το La Petite Cantine με θετική ματιά.”

63335_4983460828404_1531466712_n

 

Ο Διονύσης πάσχει από την παιδική ηλικία από υπερτροφική αποφρακτική καρδιοπάθεια και φέρει εμφυτεύσιμο απινιδωτή. Είχε ένα σοβαρό έμφραγμα όταν ήταν παιδί και έκτοτε η συσκευή τον βοηθά να μη ξανασυμβεί. Το αρνητικό είναι πως κάθε 8 με 10 χρόνια, πρέπει να χειρουργείται ώστε να γίνεται αλλαγή. Έχει πιστοποιηθεί με 80% αναπηρία αλλά είναι αναγκασμένος(όπως και πολλοί άλλοι), να περνά από επιτροπή ΚΕΠΑ κάθε 3 χρόνια. Παρόλο που έχει κριθεί ανίκανος για βιοποριστική εργασία και θα μπορούσε να επαναπαυτεί στη σύνταξη του ΙΚΑ, ο ίδιος ρισκάρει και θέλει και δημιουργήσει!

“ Ένα μεγάλο κομμάτι των Αμεα επαναπαύονται με τη σύνταξη τους. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια, να μη στηριζόμαστε στη σύνταξη μας και να πορευόμαστε με αυτήν. Αρκετά άτομα κρύβουν επίσης την αναπηρία τους και αυτό προέρχεται από την οικογένεια. Βλέπουμε γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία αλλά αρνούνται να δεχτούν ότι το παιδί τους έχει μια πάθηση και ότι χρίζει βοήθειας. Με αποτέλεσμα να θεωρούν ντροπή να πουν ότι έχουν πρόβλημα, ότι χρειάζονται βοήθεια. Φτάνει το άτομο να έχει πολλές ανασφάλειες να μην εμπιστεύεται κανέναν, να μη νιώθει παραγωγικός και ότι μπορεί να προσφέρει!”

Ο ίδιος είχε τη στήριξη από το περιβάλλον του όπως και της συντρόφου του(η οποία είχε και την ιδέα για το όνομα της επιχείρησης). “ Έχω ανθρώπους που με έχουν στηρίξει. Παίζει ρόλο η ψυχολογία. Και τα θετικά μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά μου δίνουν δύναμη μέχρι τον τελικό μου στόχο, τον Μάιο του 2015 να ανοίξει το La Petite Cantine! Ακόμα και οι σύλλογοι των Αμεα στο Βόλο που έχω έρθει σε επαφή, είναι στο πλάι μου, όπως η Αντιπρόεδρος του συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, που είναι διατεθειμένη να βοηθήσει όσο μπορεί.”

Τον ρώτησα αν προσπαθούσε να ξεκινήσει όλο αυτό το εγχείρημα στο εξωτερικό, αν θα ήταν πιο εύκολο η όχι και η απάντηση του ήταν αφοπλιστική: “ναι θα ήταν πιο εύκολο, γιατί θα είχε μαζευτεί ήδη το ποσό που χρειάζεται, θα ήταν πιο εύκολο να λειτουργήσει, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες διευκολύνσεις(πχ.φοροαπαλλαγές). Σε χώρες όπως η Νορβηγία υπάρχει παιδεία και κουλτούρα, αντιμετωπίζουν τα Αμεα ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.”

Έστειλε και ένα μήνυμα προς όλα τα άτομα με αναπηρία: “ποτέ να μη δεχτούν ότι έχουν «πρόβλημα», να μη κλειστούν σε ένα σπίτι, να είναι παραγωγικοί, να είναι δραστήριοι και να αισθάνονται ισότιμοι με όλους τους άλλους. Να είναι ο εαυτός τους, να μη ντρέπονται και να μη πιστεύουν ότι αυτό που έχουν είναι ένα πρόβλημα, απλά είναι μια ιδιαιτερότητα, μαθαίνεις να ζεις με άλλο τρόπο, να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις, μαθαίνεις και στους άλλους να σε δέχονται για αυτό που είσαι!”

Κλείνοντας τη συνέντευξη θυμάμαι κάτι ακόμα που μου τόνισε ο Διονύσης, ότι τα άτομα θα εκπαιδευτούν καταλλήλως και θα απορροφηθούν στο εστιατόριο. Και μάλιστα ότι έχει βλέψεις αν όλο αυτό πετύχει, να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, καθώς το κάθε εστιατόριο θα μπορεί να απασχολεί 15 με 20 άτομα!

Πάντα πίστευα ότι η χώρα μας, είναι ικανή για πολλά, αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία και η κατάλληλη εκπαίδευση. Έτσι πιστεύω και πάλι ότι η Ελλάδα, μπορεί να πάρει τα πάνω της και να μπορέσει να κατανοήσει παράλληλα ότι τα Αμεα, ανήκουν στο σύνολο του εργατικού δυναμικού! Για αυτό και πιστεύω ότι θα πετύχει το εγχείρημα του La Petite Cantine: γιατί έχει πρόγραμμα και προοπτικές, έχει οργάνωση και υπάρχει πάθος και θετική ενέργεια πίσω από το όλο πρότζεκτ! Δίνουμε ραντεβού τον ερχόμενο Μάιο, στο Βόλο για να απολαύσουμε τις λιχουδιές που θα μας προσφέρει. Μέχρι τότε όμως, μη ξεχνάτε ότι έχει ανάγκη τη δική σας συνεισφορά και τη δική σας στήριξη!

Καλή επιτυχία Διονύση

Βογιατζής Ηλίας

Συνέντευξη για το Newsitamea.gr

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

Επικοινωνία με τον κ.Δαλούκα: d_daloukas@hotmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea