Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Oι ασθένειες της κρίσης ..

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

a68

Oι ασθένειες της κρίσης ….Mετά πέντε χρόνια θα αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Φυματίωση, γρίπη, ιός του Δυτικού Νείλου, μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS, πνευμονικές παθήσεις, οδοντικές παθήσεις αλλά και ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη, συνθέτουν το προφίλ της νοσηρότητας της Ελλάδας της κρίσης. Και μπορεί τα παραπάνω να μην αντανακλούν ακόμα το υψηλό προσδόκιμο ζωής που παρουσιάζει η χώρα, όμως ουδείς από τους επιστήμονες με τους οποίους μίλησε η «Κ» δεν προβλέπει ότι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται.

Αντίθετα, όλοι περιμένουν την εμφάνιση στασιμότητας ή/και κάμψης, κατά τα παραδείγματα παρελθουσών οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων, που καταγράφονται στην επιστημονική βιβλιογραφία, όπως έγινε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ως βασικές αιτίες αξιολογούνται η φτώχεια και η επιδείνωση της πρόσβασης στο σύστημα υγείας, που φέρνουν την Ελλάδα στα πρόθυρα υγειονομικής κρίσης. Την άποψη αυτή υποστηρίζει έκθεση του Eurofound που δημοσιεύτηκε αρχές Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. To Eurofound είναι μια υπηρεσία της Κομισιόν, επιφορτισμένη με την εκπόνηση μελετών περί την ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στην Ε.Ε. «Οπως και στο παρελθόν οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί, ενώ αντίθετα τα τροχαία έχουν μειωθεί. Σε αντίθεση με παρελθούσες κρίσεις κάποια μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η φυματίωση, η γρίπη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παρουσιάζουν αύξηση. Είναι ασθένειες των οποίων ο έλεγχος εξαρτάται από τα προγράμματα πρόληψης και τα στοχευμένα μέτρα» σημειώνει η ευρωπαϊκή έκθεση.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), οι παραπάνω ενδείξεις κατατείνουν στο ότι υπάρχει διεύρυνση των ευαίσθητων πληθυσμών, που προσβάλλονται από επιδημίες και μπορεί να συνιστούν τα πρωταρχικά δείγματα μιας υγειονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουν την ελονοσία, η οποία επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2010, τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, η οποία επίσης καταγράφει «σταθερά» ασθενείς από το 2010, την αύξηση της θνητότητας από τη γρίπη, την αύξηση του AIDS εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος πρόνοιας για τοξικομανείς κ.λπ.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα, του Hellas Health V, που παρουσίασε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίζει ως συχνότερο νόσημα από το οποίο υποφέρει η πλειονότητα των ατόμων την υπερχοληστερολαιμία (15,8%), η οποία σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, που με τη σειρά τους φαίνεται να αυξάνονται σε χώρες με οικονομική κρίση. Ακολουθούν η υπέρταση (12,8%), οι αγχώδεις διαταραχές (12,2%), η κατάθλιψη (9,4%) και η οστεοαρθρίτιδα (8,2%).

To κόστος υπηρεσιών

Ερευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε χρονίως πάσχοντες από διαβήτη, ΧΑΠ, υπέρταση και Αλτσχάιμερ, έδειξε ότι το επίπεδο της υγείας τους κατά το 2013 «έπεσε» σε ποσοστό 6% σε σχέση με το 2012, ενώ τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί κατά 30%. «Το μέσο μηνιαίο κόστος των υπηρεσιών για αυτήν την κατηγορία προσδιορίζεται στα 80 ευρώ, με εξαίρεση τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα από 100 ευρώ τον μήνα» λέει ο κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος, οικονομολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΣΔΥ.

Με περίπου τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους, δημογράφοι όπως ο κ. Βύρων Γκοτζαμάνης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιμένουν οι αλλαγές να αποτυπωθούν και στο προσδόκιμο ζωής. «Δεν έχουμε αρκετά ποσοτικά δεδομένα, όμως παρατηρούμε συνεχή επιδείνωση σε επιμέρους δείκτες. Θεωρούμε πιθανό για την Ελλάδα να παρατηρηθεί η καμπύλη που παρουσιάστηκε σε άλλες χώρες σε κρίση, δηλαδή το προσδόκιμο σταμάτησε να αυξάνεται, σταθεροποιήθηκε για λίγο και μετά άρχισε να πέφτει» λέει ο ίδιος. Ο κ. Γιώργος Πλουμπίδης, ερευνητής και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει ακόμα «χώρα υψηλού εισοδήματος» και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια, προτού αποκρυσταλλωθεί μια εικόνα.

 

ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika