Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ντομάτα: απόλαυση και υγεία στο… κόκκινο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140909_540ef750e20a4

Ντομάτα: απόλαυση και υγεία στο… κόκκινο!!!

 

Οι ντομάτες, από τις ωραιότερες απολαύσεις του καλοκαιριού. Δίνουν τέλεια γεύση στις σάλτσες, ενώ παράλληλα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε εύκολες και απολαυστικές σαλάτες. Οι ντομάτες όμως δεν είναι μόνο απολαυστικές: έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τι μας προσφέρουν;

Περιέχουν βιταμίνη C, κάλιο, ίνες και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι το συστατικό που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα και διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητο συστατικό για τους άνδρες γιατί τους προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη το λυκοπένιο μπορεί να προστατεύσει και τη γυναικεία καρδιά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 40.000 γυναίκες στο νοσοκομείο Brigham and Women΄s Hospital της Βοστόνης. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν πάνω από 7 μερίδες φαγητού που είχε ως συστατικό την ντομάτα την εβδομάδα, περιόρισαν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου κατά 30%.

Μια με δύο κουταλιές από σάλτσα φρέσκιας ντομάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Είκοσι άνδρες έλαβαν μέρος σε μια έρευνα κατά την οποία οι μισοί κατανάλωσαν σάλτσα ντομάτας με ένα γεύμα υψηλών λιπαρών, ενώ οι άλλοι έφαγαν το ίδιο φαγητό χωρίς σάλτσα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, θεωρούν ότι 80g σάλτσας ντομάτας την ημέρα, ίσως να βελτιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση ενός φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συμβάλλοντας στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από την συγκέντρωση λίπους και την πρόληψη της δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, μια κατάσταση που προηγείται της αθηροσκλήρωσης (στένωση των αρτηριών).

Η δράση αυτή της σάλτσας ντομάτας οφείλεται στο αντιοξειδωτικό συστατικό λυκοπένιο, το οποίο Βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες στις μαγειρεμένες ντομάτες από ο,τι στις ωμές.

Ντομάτα: απόλαυση και υγεία στο... κόκκινο

Ένας συνδυασμός για μεγαλύτερα οφέλη

Τόσο το μπρόκολο, όσο και οι ντομάτες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, όμως σύμφωνα με έρευνες ο συνδυασμός τους στα γεύματα είναι πιθανό να παρέχει μεγαλύτερη προστασία.  Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατανάλωση ντομάτας και μπρόκολου ταυτόχρονα, ήταν πιο αποτελεσματική στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων του προστάτη, σε σχέση με την κατανάλωση του καθενός χωριστά.

Οι ντομάτες μπορούν επίσης να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και του στομάχου, καθώς και από τον καταρράκτη.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika