Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

«Αν νομίζετε ότι παθαίνετε εγκεφαλικό, πάρτε ασπιρίνη»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία ασπιρίνη αμέσως έπειτα από ένα «μίνι» εγκεφαλικό μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους ασθενείς, αφού περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν σύντομα ένα μεγαλύτερο και πιο καταστροφικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν λένε πως, μολονότι συνιστάται ήδη η αγωγή, «έχουν υποτιμηθεί σοβαρά» τα οφέλη της άμεσης θεραπείας και γι’ αυτό η λήψη του φαρμάκου συχνά καθυστερεί.

Και συμπληρώνουν σε άρθρο τους στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», πως πρέπει να εκδοθούν σαφέστερες κατευθυντήριες οδηγίες.

Τα «μίνι» εγκεφαλικά επιστημονικά αποκαλούνται παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (TIAs) και εκδηλώνονται όταν υπάρχει παρεμπόδιση της ροής αίματος στον εγκέφαλο, με συνέπεια αδυναμία ή μουδιάσματα σε ή στα άκρα στη μία πλευρά του σώματος ή προβλήματα με την ομιλία και την όραση.

Η παρεμπόδιση αυτή είναι παροδική και τα συμπτώματα των μίνι εγκεφαλικών συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε ώρες ή έστω λίγες μέρες.

Ωστόσο η εμφάνισή τους δεν είναι αθώα: πάρα πολύ συχνά ακολουθούνται από ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο εγκεφαλικό το οποίο προκαλεί πιο μόνιμα συμπτώματα.

Οι πιθανότητες να εμφανιστεί αυτό το εγκεφαλικό είναι αυξημένες τις μέρες μετά από ένα TIA και παραμένουν υψηλές για αρκετό καιρό αργότερα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσει μακροπρόθεσμα τους ασθενείς από το επόμενο, μεγάλο εγκεφαλικό διότι «αραιώνει» το αίμα και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης που είναι και η αιτία του.

Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα οφέλη της τα παρέχει όταν λαμβάνεται τις πρώτες, κρίσιμες ώρες και ημέρες μετά το ΤΙΑ.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, το Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσεν στη Γερμανία και το Πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 12 μελέτες με σχεδόν 16.000 εθελοντές στις οποίες εξετάσθηκε η ασπιρίνη ως μέθοδος δευτερογενούς πρόληψης (δηλαδή ως μέσον αποτροπής του μεγάλου εγκεφαλικού), καθώς και από 3 μελέτες με σχεδόν 40.000 εθελοντές στις οποίες εξετάσθηκε η ασπιρίνη ως θεραπεία για το οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως διαπίστωσαν, η αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης στην πρόληψη του επόμενου μεγάλου εγκεφαλικού έφτανε το 70-80% όταν λαμβανόταν μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες από το ΤΙΑ – και όσο πιο νωρίς άρχιζε η λήψη της, τόσο το καλύτερο.

Στην πραγματικότητα υπολόγισαν πως όταν η ασπιρίνη λαμβανόταν σύντομα μετά το ΤΙΑ, ο κίνδυνος μεγάλου εγκεφαλικού ανά μέρα μειωνόταν από 1 πιθανότητα στις 20, σε 1 πιθανότητα στις 100.

Μακροπρόθεσμα, όμως, η αποτελεσματικότητά της ήταν μόνο 15%.

Τι να κάνετε

Πρακτικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα οφέλη από την άμεση έναρξη της θεραπείας με ασπιρίνη έχουν υποτιμηθεί σοβαρά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Ρόθουελ, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Μονάδας Έρευνας της Πρόληψης των Εγκεφαλικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Και συνέχισε: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να παίρνει αμέσως ασπιρίνη, εάν νομίζει ότι έχει νευρολογικά συμπτώματα που οφείλονται σε μίνι εγκεφαλικό, και αμέσως μετά να πηγαίνει στον γιατρό». Για ακόμα ταχύτερη επίδραση, να μασάτε την ασπιρίνη πριν την καταπιείτε.

Πώς μπορεί όμως να αναγνωρίσει κανείς ένα εγκεφαλικό; Το πρώτο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα συμπτώματά του εμφανίζονται ξαφνικά, δίχως να έχει προηγηθεί κάτι (π.χ. ένα κτύπημα).

Από κει και πέρα, ο βρετανικός οργανισμός Stroke Association λέει πως οι ακόλουθες ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν:

* «Πέφτει» το πρόσωπο από τη μία πλευρά; Μπορείτε να χαμογελάσετε;

* Μπορείτε να σηκώσετε και τα δύο χέρια ψηλά και να τα κρατήσετε εκεί;

* Μιλάτε «μπερδεμένα»;

Πρόσθετα συμπτώματα είναι:

* Αιφνίδιο θόλωμα ή απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.

* Αιφνίδια αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος

* Αιφνίδια απώλεια μνήμης ή νοητική σύγχιση

* Αιφνίδια ζάλη, αστάθεια ή πτώση σε συνδυασμό με οποιοδήποτε από τα προηγούμενα συμπτώματα.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea